Alarmantno upozorenje meteorologa: Brazil prvi na udaru klimatskih promena

Ova zemlja se sada suočava sa rekordnim brojem šumskih požara

23.07.2024. 10:56
  • Podeli:
brazil poplave AP PhotoCarlos Macedo tanjug-6637b2cc2ba8f.webp Foto: AP PhotoCarlos Macedo tanjug

Brazilski meteorolozi ocenili su da je ta zemlja prva na liniji klimatskih promena, jer je stotine hiljada ljudi ostalo bez domova nakon poplava koje su natopile jug Brazila, a zemlja se sada suočava sa rekordnim brojem šumskih požara.

Ovogodišnje poplave natopile su ključni poljoprivredni region na jugu, sa kišama koje su od maja oštetile stotine hiljada domova i uništile ogromne delove useva, prenosi Rojters.

Brazil se sada suočava sa šumskim požarima, koji bi trebalo da se pogoršaju u narednim mesecima jer velike vrućine i vetrovi prodiru kroz zapad ka severu.

Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja, od juna, koji se ionako smatra ranim za požare, izgorela je rekordna površina Amazona, savane Serado i močvarnog područja Pantanal.

U prvoj polovini ove godine, šumski požari su uništili 77.448 kvadratnih kilometara zemlje.

U Pantanalu, koji obuhvata Boliviju, Paragvaj i Brazil, samo u junu je bilo 2.639 požara, što je pet puta više od prethodnog rekorda.

Izveštaj Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu iz 2022. predviđa da će se ekstremni požari povećati za 14 odsto do 2030. godine, za 30 odsto do 2050. i za 50 odsto do kraja ovog veka.

Prema podacima koje je prošlog meseca objavio "MapBiomas" - saradnja između univerziteta, neprofitnih i tehnoloških firmi, područje Pantanal je od 1985. godine izgubilo oko 81 odsto površinskih voda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()