Beograd bez snega za Novu godinu 9. put u nizu: Pitali smo našeg klimatologa što se zima pokvarila?

Najtopliji prelaz iz stare u novu bio je prošle godine, kada je izmereno 18,4 stepena

Autor: Srđan Ristić
29.12.2023. 20:28
  • Podeli:

Nova godina u Srbiji ni ove godine neće biti pod snegom, a kakve su prognoze objavljene - neće nam biti potrebni ni šal ni rukavice. Meteorolog UNA televizije Srđan Ristić objasnio nam je kakvo će vreme biti za sam doček Nove 2024. godine, ali i kako je to nekada ranije bilo i zašto se vreme toliko drastično promenilo.

U ovoj godini imali smo najtopliji mesec ikada, a ako je sudeći po ovoj godini i u narednoj se možemo nadati sličnim stvarima. Takođe, ko je to "pokvario" zimu, šta se dešava? Doček bez snega, a možda i bez kaputa, a to potvrđuje i klimatolog Vladimir Đurđević.

"Za doček Nove godine verovatno se očekuju temperature koje su znatno iznad proseka i imaćemo opet situaciju bez snega. U Beogradu, to će da bude deveta godina za redom bez snega za Novu godinu, što je ubedljivo najduži niz dočeka bez snega u Beogradu", kaže klimatolog Đurđević.  

A kakvu godinu ostavljamo iza sebe? Širom sveta imali smo brojne ekstreme. Imali smo velike požare u Kanadi, površina koja je izgorela je duplo veća od Srbije.

Imali smo niz poplava, oluja Danijel je prvo u Grčkoj napravila probleme, a posle i u Libiji dovela do stradanja nekoliko hiljada ljudi. Padavine su tamo bile 100 puta veće od očekivanih. Svemu tome doprineo je porast temperature, jer topliji vazduh sadrži više vlage i samim tim donosi više ekstremnih padavina.

Najvažniji rekord, ili najvidljiviji - koji će biti oboren za koji dan, jeste da će 2023. globalno da bude najtoplija godina ikada.

Gledano za celu planetu ova godina će biti ubedljivo najtoplija ikada i ono što je zanimljivo jeste da će najtoplijih 10 godina biti poslednjih 10 godina. Znači sve od tih prvih 10 godina biće godine posle 2014. Živeli smo u 10 najtoplijih godina ikada koje su se desile na svetu.

Gledajući lokalno, dobre su šanse da 2023. bude najtoplija i u Srbiji, ako ne baš na prvom mestu, onda sigurno među prva tri mesta.

"Imali smo najtopliju jesen u istoriji sa rekordnih više od 30 takozvanih letnjih dana u toku jeseni - dana kada je maksimalna temperatura bila viša od 25 stepeni", kaže Ristić.

Da se vratimo na najveseliju noć i ektreme. Još zanimljivije je koliko daleko u prošlost moramo da odemo da bismo stigli do najhladnijeg.  Čak u 19. vek.

"Najhladniji 1. januar ikada je izmeren 1888. godine, a to je godina kada je počela da radi Opservatorija u Beogradu. Samo nekoliko meseci pre tog datuma, prvi put kada je 1. januar meren, mi smo izmerili najnižu minimalnu temperaturu. Bila je -18,2, tako da je to najniža temperatura temperatura koja je izmerena ikada za doček nove godine", objasnio nam je meteorolog Ristić.

Prvi januar 2024. biće za više od 30 stepeni topliji nego te 1888. Da li postoje klimastke promene - procenite sami. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()