Da li će švajcarski glečeri preživeti još jedno vrelo leto?

Avgust ove godine bio je jedan od 10 najtoplijih u istoriji te zemlje

Autor: Srđan Ristić
06.09.2023. 19:39
  • Podeli:

Posmatrači glečera u Švajcarskoj su upozorili da bi suviše topli početak leta u kombinaciji sa toplotnim talasom prošle nedelje, mogao da izazove ozbiljno topljenje leda u toj zemji. 

Zato postoji mogućnost, posle rekordnog otapanja prošle godine, da 2023. bude druga godina sa velikim gubicima u toj zemlji.

Matijas Hus iz Centra za praćenje glečera GLAMOS rekao je da potpuni podaci o ledu neće biti dostupni do kraja meseca i da bi naglo zahlađenje i snežne padavine na većim visinama poslednjih dana mogli da pomognu da se spreči veća šteta. Ipak merenja sa pet lokacija i rezultati  modeliranja širom Švajcarske pokazuju da je velika količina leda već istopljena.

"Znali smo da će ovim merenjem biti zabeleženo mnogo topljenja. Izgleda lepo jer smo prošle nedelje imali svež sneg, ali je leto ipak bilo previše toplo i na ovoj poziciji smo izgubili više od dva metra leda, što je mnogo. Posebno ako se uzme u obzir da smo na najvišoj tački glečera. Nismo u podnožju, već na mestu gde bi glečer zapravo trebalo da dobije novu masu", kaže Matijas Hus, profesor glaciologije i šef mreže za praćenje glečera.

U Švajcarskoj su temperature u avgustu dostigle u proseku 15,5 stepeni, što je za 1,2 stepena iznad proseka. Avgust ove godine bio je jedan od 10 najtoplijih u istoriji u toj zemlji.

"Posle rekordne prošle godine, nismo očekivali da ćemo ponovo ovo videti. Ovo je zaista apsolutno bez presedana i svaki put kada se vratim na ovo mesto se ponovo pitam. Šta se ovde dešava? Pojavljuju se nove stene, sve postaje sivo i tamno. Prilično je impresivno prisustvovati ovim promenama", pojašnjava Hus.

Prošla godina je bila istorijski najgora godina za 1.400 glečera u Švajcarskoj - što je najveći broj u Evropi. Velikih 6 odsto zapremine leda je izgubljeno u 2022.

Snažno topljenje i nestanak glečera poslednjih godina već su doveli do toga da Husov tim zaustavi 3 od svojih 20 programa praćenja gde se obavljaju  detaljna merenja.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()