Detaljna prognoza za ćudljvi novembar: Kada možemo da očekujemo prvi sneg?

Tokom narednih nekoliko dana očekuje nas smena sunca i oblaka i uglavnom suvo vreme.

01.11.2022. 12:17
  • Podeli:
snijeg sneg pixabaz.jpg Foto: Pixabay

Jače zahlađenje i sneg u Srbiju stižu tek krajem oktobra, reči su meteorologa Ivana Risića, koji najavljuje i da će do sredine meseca nad Srbijom da bude smena oblaka i sunca i uglavnom suvo vreme.

Smena sunca i oblaka narednih dana

Risić kaže da termobarični greben i polje visokog vazdušnog pritiska nad većim delom Evrope polako slabi i talasi vlažnog vazduha će posle duže pauze uspeti da dođu preko zapadne i srednje Evrope do Apeninskog i Balkanskog poluostrva.

"U Srbiji se u sredu 2. novembra, pre podne na severu i zapadu, a posle podne i uveče i u ostalim krajevima očekuje umereno naoblačenje, ponegde sa slabom kratkotrajnom kišom", najavljuje Ristić.

U četvrtak 3. novembr, biće pretežno sunčano vreme, a maksimalna dnevna temperatura oko 20 stepeni. 

U petak, 4. novembra stiže postepeno naoblačenje, sa umerenim i jakim jugoistočnim vetrom u košavskom području i planinskim predelima. Uveče i tokom noći u većem delu zemlje kiša, lokalno i pljuskovi. 

U subotu, 5. novembra, pretežno oblačno, svežije, povremeno sa kišom. 

U nedelju, 6. novembra, na severu i zapadu zemlje doći će do razvedravanja, a u ostalim predelima i dalje će biti pretežno oblačno, ponegde s kišom, najviša dnevna temperatura u padu i kretaće se od 10-15 stepeni, prognozira Ristić.

U trećoj dekadi novembra sneg

 

Minimalna temperatura od 5-10 stepeni, a maksimalna u manjem porastu i kretaće se od 12-17 stepeni, najavljuje Ristić.

"Zbog ponovnog jačanja anticiklona i porasta vazdušnog pritiska, na području Vojvodine, po kotlinama i dolinama reka, ima uslova za pojavu magle i njenog dužeg zadržavanja i stvaranja niskih oblaka stratusa", kaže meteorolog i najavljuje da će u tim krajevima biti znatno hladnije.

Meteorolog Ristić najavljuje da će zbog nepovoljne meteorološke situacije, magle i slabog vetra, veći deo vazduha biti prilično zagađen.

Prema prognozi meteorologa Ristića u drugoj polovini meseca uslediće promena vremena, talasi vlažnog i sve hladnijeg vazduha usloviće prolazna naoblačenja i postepen pad temperature sa kišom u nizinama i snegom na planinama.

Meteorolog Ristić prognozira jače zahlađenje u poslednjim danima novembra koje će doneti i pojavu prvog snega u nižim predelima.

"Tokom treće dekade jutarnje temperature od nula do pet stepeni, a najviše dnevne od pet do 10 stepeni. Jače zahlađenje krajem treće dekade, tačnije oko 26. novembra, se očekuje pojava snega i u nižim predelima" kaže meteorolog, prenosi Informer.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()