Gde je sneg zimi i kad će da se vrati: Stručnjakinja za UNU o meteorološkim dilemama koje nas sve muče

Zašto prognoza nekada nije tačna i zašto ne možemo već sad da znamo detalje o letu?

Autor: Srđan Ristić
21.03.2024. 20:59
  • Podeli:

Zašto je zima bila tako topla, gde su nam nestale magle, zašto se sad vratio mraz, koji je ove zime bio retka pojava. Odgovor možda već pretpostavljate - opet te klimatske promene.

"Najtoplija zima od kad postoje merenja u Srbiji. Zašto je to tako? Pored onog što već negde znamo i uticaja klimatskih promena, odnosno već postojećeg trenda, što se tiče i zimskih temperatura ili godišnjih temperatura i slično. Imali smo prošle godine i početkom ove i efekat El Ninja", kaže istraživač saradnik na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Milica Tošić.

A šta je El Ninjo? On predstavlja interakciju između okeana i atmosfere. Centralni i istočni deo Pacifika se zagreva. Pored otopljenja, prema istoku putuju i olujni oblaci, koji mogu doneti i poplave. El Ninjo najviše utiče na tropski deo, ali takođe se njegov efekat vidi i u zagrevanju drugih regiona na planeti, onda poplava i suša i promenjenog režima padavina. 

Druga dilema zašto prognoza nekada nije tačna i zašto ne možemo već sad da znamo detalje o letu?

"Problem u prognozi vremena, zašto ona nekada nije tačna ili možda čak i zašto nikada nije ili trenutno što mislimo da nikada neće biti 100 odsto tačna jeste najviše u tome što naša atmosfera i kako se vazduh u njoj kreće, kako interaguje sa ostalim delovama atmosfere kao što su kopno i okean jeste što ona u sebi ima tu komponentu haotičnosti", dodaje Tošić.

Tu osobinu opisao je naučnik Edvard Lorenc, tvorac teorije haosa i efekta leptira. Kako navodi - ako leptir mahne krilima u Brazilu, to može da izazove tornado u Teksasu.

Tošić tvrdi da možete da verujete prognozi za naredna tri dana u velikoj meri, do 10 dana tačnost je dobra, dok na sezonske prognoze treba da gledamo samo kao na obične procene. Mnogi procesi u prirodi nemaju periodično ponašanje, već naprotiv, oni su nasumični pa se jednačine koje su deo svih modela ne mogu tačno rešiti. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()