Kako pomoći šumama Amazona: U borbu za očuvanje prirode uključen i robot

Robot može da posadi oko 600 biljaka tokom jutra, što je jednako površini dva fudbalska terena

Autor: Nikolina Fržović
13.06.2023. 21:54
  • Podeli:

Pilot projekat u Peruu koristi robota za sađenje semena da bi se tako pomoglo pošumljavanju  Amazona, gde su netaknute prašume i biodiverzitet uništen rudarstvom i sečom, uglavnom  nelegalnom.

Uoči Svetskog dana prašuma 22. juna, neprofitna organizacija Junglekeepers navodi da bi dovođenje robota na brod gde bi se pridružio borbi protiv uništavanja prašuma moglo da promeni ovakvu situaciju.

„Ako ovde imamo robota koji pomaže u sadnji drveća i lokalno stanovništvo moglo bi da se pridruži i nauče tehnologiju, to će biti kao da se borimo zajedno“, dodao je Huan Hulio Durand Tores, bivši ilegalni rudar i drvoseča.  

ABB Robotics iz Ciriha obezbedio je verziju svog popularnog IuMi robota za saradnju sa  čuvarima prirode. Prvi put objavljen 2015. godine, IuMi robot sa dve ruke dizajniran s ciljem da  unese automatizaciju u industriju.

ABB tvrdi da je ovo najudaljenija upotreba robota. Napajaju ga solarni paneli i povezan je preko solarnog satelitskog ViFi za daljinsko ažuriranje iz ABB baze u Švedskoj, udaljene 12.000 km.

„Ovaj robot je neverovatno okretan i u stanju je da posadi sve seme za naš rasadnik,  oslobađajući tako naše rendžere da obavljaju druge zadatke koji uključuju sam projekat pošumljavanja“, objasnio je izvršni direktor Junglekeepers International Mohsin Kazmi.

Kazmi je je istakao da robot može da posadi oko 600 biljaka tokom jutra, što je jednako površini dva fudbalska terena.

Zaštita amazonske prašume, u kojoj žive milioni autohtonih ljudi, smatra se ključnom za borbu  protiv klimatskih promjena zbog ogromnih količina ugljen-dioksida koje apsorbuju.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()