Klimatske promene dovele kornjače na Mediteran

Svakodnevno slušamo o negativnom uticaju klimatskih promena i da su one uzročnik toga ugrožene vrste imaju nova staništa.

Autor: Srđan Ristić
05.04.2023. 21:55
  • Podeli:

Zbog zagevanja morske vode, sve veći broj glavatih kornjača polaže jaja na plažama zapadnog Mediterana.

Najveća kornjača sa tvrdim oklopom je zaštićena vrsta u Španiji. Morski biolozi otkrili su veliki broj gnezda na plažama Francuske, Italije, Španije i Tunisa. Samo u 2020. godini, pronađeno je 84 gnezda.

„Verujemo da bi taj trend koji se dešava duž španske, francuske i italijanske obale Sredozemnog mora mogao da bude novi proces kolonizacije. Kornjače su dugovečne životinje, žive između 80 i 100 godina, potrebno nam je mnogo godina da se na njima uradi  bilo kakva studija", kaže predsednica nevladine organizacije „The Ads Biodiversity“ Ana Liria. 

Ona je istakla da vidimo samo mali deo promena, i da će nam biti potrebno više vremena da ih upoznamo.

"Glavni uzroci za objašnjenje tog trenda mogli bi da budu globalno zagrevanje i klimatske promene. Područja do kojih kornjače nikada nisu stizale, jer im nisu odgovarala za polaganje jaja, postaju sve toplija i pogodna za njihovo razmnožavanje", kaže ona.

Mediteran je postao topliji za 1,3 stepena između 1982. i 2019.godine. Klimatske promene su uglavnom štetne za divlje životinje, ali toplije vode su postale pogodnije za kornjače. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()