Krenuo je biciklom od Španije do Egipta kako bi skrenuo pažnju na jedan bitan problem

'Pokušavam da ilustrujem koliko je važno da se u sektoru transporta učini više u vezi sa klimatskom krizom'

Autor: Ivana Rešetar
31.10.2022. 20:35
  • Podeli:

Glavna tema u svetu meteorloga, ali i svih onih koji prate dešavanja u oblasti klimatskih promena, ovih dana je klimatski samit koji se održava u Egiptu. A jedan učesnik ovog samita na njega je iz Španije krenuo – biciklom.

Sa violinom na leđima i mapama u torbi, Dan Hod je krenuo put Egipta. Iako je najlakši i najbrži način avion, on je rešio da na krajnju destinaciju stigne na dva točka.

To radi kako bi skrenuo pažnju na jedan bitan problem. Kaže da su 2019. godine avio kompanije bile su odgovorne za 2,4 odsto globalne emisije ugljen-dioksida (C02).

"Pokušavam da ilustrujem koliko je važno da se u sektoru transporta učini više u vezi sa klimatskom krizom", ističe on.

Izbegavanje letenja nije samo deo Hodove poruke delegatima na samita COP27. Njegovo putovanje u Egipat deo je dugoročnog projekta da poseti 100 zemalja za 10 godina bez letenja. Biciklom, razume se, a violina je tu da bi zaradio dovoljno novca za svoje putešestvije.

"Moramo da razmotirmo način na koji se krećemo po svetu. Putujemo više nego što smo ikada. Razumem da većina ljudi ne može da putuje na ovaj način, jer je prilično spor, ali želim da ilustrujem svetu važnost razmatranja ovakvih opcija putovanja", ističe ovaj meteorolog.

Paradoksalno u čitavoj priči, jedan od glavnih izazova sa kojima se suočava tokom petogodišnjeg putovanja, jeste zagađenje. Umesto svežeg vazduha i lepih mirisa, miris benzina dominira tokom njegovih putovanja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()