Mere za čistiju budućnost: Nova pravila EU za smanjenje plastičnog otpada

Svih 27 članova EU biće dužni da smanje ambalažni otpad za pet odsto do 2030, i za 15 odsto do 2040. godine

Autor: Mersad Sijarić
01.12.2022. 21:59
  • Podeli:

U vremenu u kome smo svi svesni plastičnog zagađenja i štete koju ono nanosi ne samo životnoj sredini, nego i našem zdravlju, i vremenu kada veliki deo nas svesno izbegava prekomernu upotrebu plastike - iznenađujuća je procena da će se količina plastičnog otpada udvostručiti u narednih 20 godina.

Količina plastike koja odlazi u okean će se utrostručiti u istom tom periodu.

Tako su iz Japana, jednog od najvećih proizvođača petrohemikalija koje se nalaze u plastici, sada po prvi put naglasili da bi pristali na restrikcije na proizvodnju plastike. Čak su to urgirali i pred sastanak Ujedinjenih nacija u Urugvaju.

UN je reagovao, i juče je na sastanku predloženo uvođenje novih pravila za smanjenje plastične ambalaže, kroz reciklažu pojedinih materijala ali i mogućnost višestruke upotrebe.

Svih 27 članica EU biće dužne da smanje ambalažni otpad za pet odsto do 2030. godine, a za 15 odsto do 2040. Do 2030, sve plastične ambalaže moraće da budu dizajnirane tako da mogu da budu reciklirane nakon upotrebe.

Pojedine ambalaže, poput kesica za čaj, plastičnih šolja za kafu ili nalepnica na voću i povrću moraće da se prave tako da su u potpunosti biorazgradive.

Deo inicijative je i postepeni prekid proizvodnje jednokratne plastike – poput kesa, slamki i mini bočica za šampone.

Predlog, koji će morati da odobri Evropski parlament i vlade EU, uvodi i nove temlje za sam proces reciklaže plastike koja i dalje nije ni blizu nivoa reciklaže papira ili stakla.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()