Meteorolog UNE se ne boji vrućine: Objasnio zašto je Ćuprija ovih dana bila kao užarena tepsija

U Ćupriji je izmerena i druga najvića temperatura ikada u Srbiji, i to 24. jula 2007. godine

Autor: Srđan Ristić
15.08.2024. 21:00
  • Podeli:

Danas smo imali još jedan dan u ovom toplotnom talasu kada je temperatura prelazila 40 stepeni. Jedan od toplijih gradova bila je Ćuprija, a meteorolog UNA televizije Srđan Ristić je otišao baš u taj grad, ne samo da bi vam dao vremensku prognozu, već i da objasni zbog čega se čini da je tu prethodnih dana bilo "predvorje pakla".

"U ovom toplotnom talasu, kao i onom prethodnom u julu, često se dešavalo da Ćuprija bude najtoplije mesto u Srbiji. Pre dva dana, ona je odnela treće mesto kada se gleda maksimalna temperatura u celoj Evropi - 13. avgusta je ovde izmereno 41,6 stepeni. Takođe, u Ćupriji je izmerena druga najvića temperatura ikada u Srbiji. To se desilo 2007. godine, 24. jula - tada je izmereno najviše u Smederevskoj Palanci, gde je bilo 44,9 stepeni, dok je nešto svežije bilo u Ćupriji - 44,6 stepeni", istakao je Ristić.

Dakle, može se reći da je u pitanju ciklično ponavljanje - kad je u Srbiji vrelo, teško da neće biti vrelo i u Ćupriji - naprotiv, ona će često da predvodi vruće temperaturno kolo.

"Zašto se dešava da baš Ćuprija bude najtoplije mesto u Srbiji? Odgovor se krije u reljefu. Ona je okružena Kučajskim planinama i planinom Juhor. Kada topli vazduh dođe do tih planina i pređe preko njih, prilikom spuštanja niz padine dolazi do fenskog efekta, tako da se često dešava temperatura ovde bude i za tri do pet stepeni viša u odnosu na neke okolne gradove. Takođe, ona se nalazi u dolini Velike Morave i samim tim topao vazduh zna da po nekoliko dana bude u njoj i da zapravo Ćuprija bude kao užarena tepsija".

Na sreću žitelja Ćuprije, oni se upravo danas nisu pekli kao većina stanovnika naše zemlje - kao da ih je neko pogledao odozgo i malo se sažalio.

"Danas je ovde nešto svežije - zanimljivo je da je posle tri meseca pala kiša, a bilo je i jake grmljavine, dok je u svim ostalim mestima danas bilo pretežno sunčano. Ovo nestabilno vreme je najava i za promenljivo vreme koje se očekuje i narednih dana. Dakle, za vikend se očekuju pljuskovi i grmljavina u većem delu zemlje. Takođe, biće i nešto svežije - prethodnih dana je bilo i više od 40 stepeni, a početkom sledeće sedmice i za vikend se očekuje između 30 i 35 stepeni", zaključio je Ristić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()