More guta kuće i škole: Zbog klimatskih promena šire se okeani

Obično smo navikli na priču da topljenjem leda na Arktiku i Grenlandu, kao i sve bržim topljenjem glečera, poput ovog rekordnog topljenja u Italiji, otopljena voda odlazi u okeane zbog čega raste nivo mora.

Autor: Mersad Sijarić
09.11.2022. 20:53
  • Podeli:

Stanovnici obalnog grada El Boske, na jugu Meksika, gledali su kako more guta njihove domove u kojima su živeli preko 35 godina. Pre dve godine morali su, ne svojom voljom, odseliti se.

Preko 50 porodica već je doživelo ovu sudbinu, a škola i preostalih 20 kuća su jako blizu iste. U narednih par meseci, voda bi mogla prekriti i njih. Ne samo prekriti, nego će talasi postepenom erozijom uništiti i samo tlo pod njima. 

Razlog je star koliko i priča o klimatskim promenama – podizanje nivoa mora.

Obično smo navikli na priču da topljenjem leda na Arktiku i Grenlandu, kao i sve bržim topljenjem glečera, poput ovog rekordnog topljenja u Italiji, otopljena voda odlazi u okeane zbog čega raste nivo mora. 

Međutim, kada je okean topliji – on se širi. Baš kao šišarka ili vazduh. Dakle topliji okean je širi okean. Toliko širi da se u poslednjih 25 godina, nivo mora podigao za oko 7,5 cm. Za pola toga, odgovorno je samo termalno širenje okeana.

To posebno osete stanovnici Pacifičkih ostrva, poput Fidžija. U Fidžiju su u protekle četiri godine formirali su posebno telo koje je zaduženo da napravi plan kako da presele celu zemlju. 

Upravo sa Pacifika bi mogle početi prve velike klimatske migracije. Brojna naselja su već napuštena, a oni koji su ostali tu ostali su da vode bitku protiv okeana. Da bitka nije prevelika reč, govori i činjenica da su stručnjaci preživljavanja počeli slati video uputstva za stanovnike ove regije.

Do kraja veka, i mnogo poznatiji gradovi i mnogo razvijenije zemlje mogle bi se naći u istom problemu. 

Konferencija o klimatskim promena COP27 je prilika da se problem počne rešavati odmah.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()