Najgora zimska suša u istoriji pogodila Pariz: Iz reke Loare izronili peščani stubovi

Uobičajeno je da vodostaj reka, usled topljenja snega, bude povećan, ali ne i ovog februara...

Autor: Nikolina Fržović
02.03.2023. 21:50
  • Podeli:

Peščani stubovi, koji su inače potopljeni, izronili su usled niskog nivoa vodostaja reke Loare u Parizu. Rekordne zimske suše širom zemlje uslovile su nizak nivo bisera "Grada svetlosti".

Uobičajeno je da vodostaj reka, usled topljenja snega, bude povećan, ali ne i ovog februara. Na snimcima nastalim dronom, vide se stubovi, što je dodatno zabrinulo lokalno stanovnioštvo.

"Uplašena sam, osećam da će nam nedostajati vode, to je nedopustivo. Nikada ovo nisam videla", kaže zabrinuto Parižanka Elija Briset.

Francuska se suočila sa jednom od najgorih zimskih suša u istoriji. Tako su od 21. januara do 22. februara zebeležana 32 uzastopna dana, sa ukupnim nivoom padavina ispod 1 milimetra, što je prema meteorološkim podacima, rekord od 1959. godine. Taj period se završio uz deficit padavina za oko 75 odsto.

Usidreni čamci na obali reke Loare, potrđuju da su ribari, usled takvih uslova, odustali od ribolova.

"Nema više pecanja. Nekada su vodostaji bili visoki, voda mutna i lovili smo ribu. Trenutno ne valja, bar za sada. Više ne možemo da pecamo. Vodostaj je jednostavno prenizak", ističe ribar Mišel Lanos.

Francusko ministarstvo ekologije već je, radi ograničenja upotrebe vode, u stanje visoke pripravnosti stavilo pet odeljenja. Kako navode hidrolozi, situacija u vezi sa padavinama mogla bi da se normalizuje sledeće nedelje, ali ono što meterologe dodatno zabrinjava je činjenica da intenzivnija suša tek sledi na leto.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()