Najteža suša u deceniji pogodila uzgajivače kafe: Koliko će nas sada koštati omiljeni napitak

Cena zrna kafe je trenutno rekordno visoka, pa farmere, iako uživaju u dodatnom novcu za svaku tonu kafe, ipak brine suša.

Autor: Srđan Ristić
24.06.2024. 20:43
  • Podeli:

Uzgajivači kafe u Vijetnamu su ove godine teško pogođeni najvećom sušom u poslednjih 10 godina, što je izazvalo zabrinutost da će popularni napitak biti skuplji u celom svetu. Farmeri se trude da izvuku prinos koliko god mogu novim metodama

Vijetnam je drugi najveći svetski proizvođač kafe i sorte robusta, koja se koristi za mešavine kafe. Cena zrna kafe je trenutno rekordno visoka, pa farmere,  iako uživaju u dodatnom novcu za svaku tonu kafe, ipak brine suša.  

"Nestašica vode je toliko velika da je u odnosu na prošlu godinu berba kafe znatno manja. Sa druge strane, mi poljoprivrednici treba da budemo srećni kada cena poraste, ali nismo baš srećni jer se smanjuje proizvodnja. Dakle, mi smo i srećni i tužni u isto vreme", kaže Doan Van Thang, 39-godišnji uzgajivač kafe iz centralne vijetnamske provincije.



Padavine poslednjih nedelja poboljšale su  izglede za ovogodišnju žetvu. Ipak ostaje upitno da li će i ta kiša pomoći da se poveća proizvodnja, jer suva zemlja loše upija vodu, a prekomerni pljuskovi pre sezone branja mogu čak dodatno da smanje proizvodnju. 

Da bi se borili protiv klimatskih promena, uzgajivači kafe su se udružili da bi  pronašli način da sačuvaju stabla kafe.  

"Ovo je prvi put da se susrećem sa brojnim merama otpornim na sušu, jedna od njih je vegetacija u mojoj bašti. Ne uklanjam je, čuvam isti sloj trave koji održava baštu uvek svežom i kada treba da je zalijem, mala količina vode je dovoljna da kafa bude vlažna. Kafi je potrebna voda da bi rasla, a bez nje će i kvalitet biti lošiji", pojašnjava Nguien Huu Long, osnivač Vijetnamske akademije za kafu.

Suprotno lokalnoj praksi da se drveće seče posle nekoliko godina da bi se poboljšao kvalitet zemljišta, Long, koji sadi stabla kafe više od 30 godina, pušta drvo da raste još nekoliko godina. Kao rezultat toga, biljke imaju šire korenje, koje seže do 2 metra dubine, da bi pristupile rezervama podzemne vode. Poljoprivrednici u njegovoj plantaži takođe omekšavaju tlo oko biljaka kako bi poboljšali apsorpciju kišnice i đubriva. Ovo su samo neke od mera koje će pomoći kafi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()