Neslavni niz obaranja temperaturnih rekorda ne staje: Alarmantno stanje za planetu

Zemlje su se na klimatskim pregovorima Ujedinjenih nacija u Parizu 2015. složile da zadrže globalno zagrevanje znatno ispod 2 stepena.

Autor: Srđan Ristić
06.06.2024. 20:38
  • Podeli:

Nastavlja se neslavni niz obaranja temperaturnih rekorda. Svaki od poslednjih 12 meseci rangiran je kao najtopliji na planeti do sada, saopštila je Svetska meteorološka organizacija. 

Sada postoji velika šansa da će bar jedna od narednih pet godina biti prva u kojoj će prosečna globalna temperatura privremeno preći granicu, od jedan i po stepen tokom cele godine. 

Takođe je velika verovatnoća da će jedna od narednih pet godina nadmašiti 2023. koja je za sada najtoplija godina u istoriji. Izuzetna vrućina je prosečnu globalnu temperaturu tokom poslednjih 12 meseci podigla na najviši nivo u bilo kom periodu od 12 meseci otkako postoje merenja, na 1,63 stepena u odnosu na predindustrijsko doba. 

"Sa određenom zabrinutošću mi, u Svetskoj meteorološkoj organizaciji, ponovo oglašavamo crvenu uzbunu za klimu. Kako naša planeta ulazi u ovu novu rekordnu eru, možemo očekivati da ćemo videti sve jače toplotne talase koji utiču na zdravlje ljudi. U proteklih sedam dana, na primer, mnoge lokacije u severnoj Africi, na Bliskom istoku, u Indiji, Pakistanu i Meksiku imale su temperature od 45 do 50 stepeni", izjavio je zamenik generalnog sekretara SMO Ko Baret

Zemlje su se na klimatskim pregovorima Ujedinjenih nacija u Parizu 2015. složile da zadrže globalno zagrevanje znatno ispod 2 stepena. Oni imaju za cilj da ga ograniče na jedan i po stepen, nivo koji se smatra ključnim za sprečavanje ekstremnijih vremenskih prilika i ozbiljnih uticaja klimatskih promena.

"Planeta pokušava nešto da nam poruči, ali je mi ne slušamo. Vreme je da se postavi efektivna cena ugljenika i oporezuje neočekivani profit kompanija za fosilna goriva. Moramo se direktno suprotstaviti onima u industriji fosilnih goriva koji decenijama ometaju napredak. Milijarde dolara bačene su na iskrivljavanje istine, obmanjivanje javnosti i sejanje sumnji", ističe generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš

Većina vlada se obavezala da će postepeno smanjiti emisije gasova staklene bašte, ali malo njih to čini velikom brzinom, što je neophodno da bi se sprečile teže posledice.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()