Nju Delhi, grad u kome zagađen vazduh štipa kao da vam neko baci čili u oči

Niže temperature i slabi vetrovi zarobili su zagađujuće materije u nižim delovima atmosfere, pa oni koji vode računa o zdravlju obavezno nose maske na licu

Autor: Srđan Ristić
19.12.2022. 21:42
  • Podeli:
Nju Delhi_zagađen vazduh_Foto UNA-63a0b9dc210e8.webp Foto: UNA

Indija je jedna od najzagađenijih zemalja na svetu. Skoro svakog dana kvalitet vazduha je opasan za ljude. A kako temperatura opada, tako je vazduh sve lošiji.

Gusti pokrivač smoga obavio je Nju Delhi, pošto se zagađenje vazduha u glavnom gradu Indije pogoršalo na kategoriju "veoma loše". Posle nekoliko dana vedrog neba, niže temperature i slabi vetrovi, zarobili su zagađujuće materije u nižim delovima.

Onaj ko vodi računa o svom zdravlju obavezno nosi masku za lice.

"Zagađenje se toliko pogoršalo, da se suočavam sa poteškoćama u disanju. Usta su mi gorka, ako skinem masku. Samo su mi oči otkrivene, a opet ima toliko ritacije da se čini kao da je neko u njih sipao čili", objašnjava stanje u Nju Delhiju njegov stanovnik Gaur.

Zagađenje indijske prestonice svake zime izaziva bolesti poput astme i drugih respiratornih problema, pošto težak vazduh ne dozvoljava da se gasovi iz vozila, prašina i ostaci požara na farmama odu u visinu i da se rasprše.

Ljudi su primorani da promene svoju dnevnu rutinu, jer se suočavaju sa zdravstvenim problemima zbog toksičnog vazduha.

"Svakodnevno ujutru trčimo ili vozimo bicikl. Smog je toliko gust da ne vidimo šta se dešava ispred nas ili koje vozilo dolazi sa zadnje strane, posebno ako ne upale farove. Ako vidite, čak ni 'Kapija Indije' nije jasno vidljiva zbog gustog smoga", kaže stanovnik Nju Delhija Abhishek.

U borbi protiv zagađenja, Vlada Indije je zabranila privatnu gradnju u Nju Delhiju i ograničila vožnju dizel vozila. Indeks kvaliteta vazduha dostigao je 457 u jednom delu prestonice, što je čak devet puta više od "dobrog" nivoa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()