Ogromni krater se otapa velikom brzinom: 'To je znak opasnosti'

Rusija se zagreva najmanje 2,5 puta brže od ostatka sveta, a davno smrznuta tundra se topi i ispušta gasove staklene bašte, koji su skladišteni u ledu

Autor: Srđan Ristić
22.07.2023. 22:17
  • Podeli:

Najveći krater permafrosta na svetu, koji se nalazi na samom istoku Rusije, otapa se velikom brzinom. A to, koliko god vam možda delovalo neverovatno, utiče na globalni porast temperature i druge klimatske promene.

Permafrost predstavlja zamrznuto tlo, koje se nalazi na temperaturi ispod nule najmanje dve godine bez prekida, a takvo stanje može trajati čak i nekoliko hiljada godina.

Dva istraživača se penju preko neravnog terena, u podnožju najvećeg kratera na svetu Batagaika, koji je počeo da se formira nakon što je okolna šuma iskrčena pre 60 godina, a uz to je i podzemni permafrost počeo da se topi, uzrokujući da zemlja sve više tone.

"Mi, meštani, ga zovemo 'pećina'. Razvio se  sedamdesetih godina, najpre kao jaruga, a zatim je otapanjem počeo da se širi. Pre dve godine ivica je bila udaljena oko 30 metara od ove staze. A sada je, očigledno, mnogo bliže", kaže lokalni stanovnik i istraživač kratera Erel Stručkov.

Naučnici kažu da se Rusija zagreva najmanje 2,5 puta brže od ostatka sveta, da se davno smrznuta tundra koja pokriva oko 2/3 kopnene mase zemlje topi i tako ispušta gasove staklene bašte, koji su skladišteni u ledu.

A otapanje je već ugrozilo gradove i naselja širom severne i severoistočne Rusije, izvijajući puteve, razdvajajući kuće i prekidajući cevovode.

"To je znak opasnosti, jer nastaje zbog viših temperatura, zagrevanjem klime, a sve zbog uticaja čoveka. U budućnosti ćemo sa sve većim antropogenim pritiskom, videti sve više i više ovakvih mega padova, dok sav permafrost ne nestane. Što je ekstreman slučaj", ističe Nikita Tananajev, vodeći istraživač na Institutu za permafrost.

A zašto je nama važno topljnje ovog leda?

Prema nekim procenama, količina ugljenika koji se trenutno nalazi u smrznutom tlu meri se milijardama tona i duplo je veća od njegove količine u atmosferi, a tri puta veća od one koju su ljudi od početka industrijalizacije oslobodili.

Zato je veoma bitno da usporimo zagrevanje planete, da ne bi nastavili da nas iznenađuju sve češće oluje, ali i toplotni talasi

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()