Pakao nikad vreliji: Jul 2023. najtopliji mesec u istoriji merenja temperature

Srednja globalna temperatura ovog meseca će biti najmanje za 0,2 stepena veća od one iz jula 2019, prethodno najtoplije temperature za poslednjih 174 godine

Autor: Nikolina Fržović
31.07.2023. 22:10
  • Podeli:
vrucina-toplinski-toplotni-val-udar-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Usred nekoliko toplotnih talasa na severnoj hemisferi, analitičari navode da je ovaj jul na pravom putu da bude najtopliji jul i najtopliji mesec u istoriji merenja temperature.

"Jul je u proseku najtopliji mesec u godini i biće najtopliji u našem opservacijskom rekordu, a verovatno i daleko iznad te tačke", kaže klimatolog Karsten Haustein sa nemačkog Univerziteta u Lajpcigu.

Predviđa se da će srednja globalna temperatura ovog meseca biti najmanje za 0,2 stepena veća od jula 2019. godine, što je prema podacima Evropske unije, nekadašnja najtoplija temperatura u 174-godišnjem opservacijskom periodu.

Prema procenama, jul 2023. godine biće, otprilike, za 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijske sredine.

Svetska meteorološka organizacija Ujedinjenih nacija i evropaska Služba za klimatske promene Kopernikus, u zajedničkom saopštenju takođe navode da je sve izgledanije da će ovogodišnji jul oboriti rekord.

Planeta je u ranoj fazi El Ninja, koji nosi neobično tople vode u istočnom Pacifiku.

El Ninjo obično donosi toplije temperature širom sveta, udvostručujući zagrevanje usled klimatskih promena, uzrokovanih ljudskim faktorom, a za koji naučnici ističu da je ove sedmice apsolutno zaslužan za ekstremne toplinske talase u julu.

Prema predviđanjima naučnika, ova ili sledeća 2024. završiće kao najtoplija godina u knjigama rekorda, nadmašivši tako 2016. godinu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()