Pakleni avgust: Temperature bi mogle da premaše evropski rekord od 48,8 Celzijusa

Ekstremne vrućine predstavljaju novu realnost i više nisu iznenađenje, avgust je zvanično najtopliji mesec u godini, a jul je ove godine već oborio sve rekorde

Autor: Ivana Rešetar
19.08.2023. 22:04
  • Podeli:
vrucina-toplinski-toplotni-val-udar-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Srbija se sprema za novi talas visokih temperatura, a najnoviji izveštaj Svetske meteorološke organizacije (SMO) kaže da leto ekstrema još traje, kao i da se još nekoliko zemalja u Evropi sprema za novi toplotni talas.

Posledice visokih temperartura su i dalje vidljive. Vrućina i manjak padavina ovog leta doveli su do jakih požara u Evropi i Kanadi. Na Havajima je poginulo najmanje 106 ljudi od posledica požara, a desetine hiljada su morale da se evakuišu.

"Leto ekstrema se nastavlja. Kao što znamo, jul je bio najtopliji mesec ikada zabeležen. Visoke temperature i povišen nivo biće i u narednom periodu. Brojne nacionalne meteorološke službe u Evropi izdale su upozorenja o umerenim i teškim vrućinama za narednih nekoliko dana, uključujući Francusku, Švajcarsku, Nemačku, Poljsku i još mnoge zemlje"

Prošle godine, toplotni talasi su doveli do preko 60.000 smrtnih slučajeva u 35 evropskih zemalja i izazvali požare.

Ove godine bi temperature mogle da premaše trenutni evropski rekord od 48,8 stepeni Celzijusa, zabeležen na Siciliji u avgustu 2021.

Ovo je, u stvari, nova realnost i ekstremne temperature više nisu iznenađenje. Dakle, učestalost i intenzitet mnogih ekstrema, kao što su toplotni talasi i jako znojenje, porasli su poslednjih decenija sa velikim uverenjem da su klimatske promene izazvane ljudima glavni pokretač ovih promena.

Prognoze za naredni period nisu optimistične. Avgust je zvanično najtopliji mesec u godini, a jul je već oborio sve rekorde.

Predviđa se da će u delovima Bliskog istoka sledeće nedelje temperatura biti iznad 50 stepeni. Može da se zaključi da su novi rekordi veoma blizu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()