Problem u borbi protiv globalnog zagrevanja: Oko 40 odsto Amazonije nema posebnu zaštitu države

Ti delovi prašume imaju najveće, najgušće drveće i najstalniji pokrivač krošnje, kaže Met Finer

Autor: Srđan Ristić
13.09.2024. 19:22
  • Podeli:

Da bi usporili klimatske promene treba voditi računa o najvećim prirodnim ekosistemima. Naučnici su saglasni da je očuvanje amazonske prašume od vitalnog značaja za borbu protiv globalnog zagrevanja, ali novi podaci ukazuju da su ogromni delovi džungle koji su najvažniji za svetsku klimu nezaštićeni.

Oko 40 odsto područja Amazonije, koja su najkritičnija za suzbijanje klimatskih promena na krajnjem jugozapadu Amazonije u Peruu i krajnjem severoistoku u Brazilu, Francuskoj Gvajani i Surinamu, nisu dobila posebnu zaštitu države ni kao prirodni ni kao autohtoni rezervati.

„Ti delovi prašume imaju najveće, najgušće drveće i najstalniji pokrivač krošnje. Osim toga u sebi čuvaju najveću količinu ugljenika. Ako bi se taj gas ispustio u atmosferu, pojačao bi se efekat staklene bašte koji zagreva planetu“, smatra član projekta Amazon Conservation Monitoring Met Finer.

Organizacija koja radi na očuvanju Amazonije analizirala je nove podatke kompanije za satelitsko snimanje planete, koja je koristila lasere da bi dobila trodimenzionalnu sliku šume i kombinovala je sa modelima mašinskog učenja. Razmatrana je samo nadzemna vegetacija, a ne podzemni ugljenik u korenu i zemljištu.

„Analiza je pokazala da je 61% ugljenika u Amazonskoj prašumi zaštićena kao prirodni rezervat, ali ostatak generalno nema zvaničnu oznaku. Dobii smo oblasti koje imaju potencijalno najviše ugljenika, koji je važno zaštititi. Otišli smo jedan korak dalje, u tim oblastima sa najvećim ugljenikom, pogledali smo šta se dešava u tom zemljištu“, kaže Finer.

Otkriveno je da bi sečom ili požarima bila načinjena velika šteta. Amazonija sadrži 71,5 milijardu tona ugljenika, što je skoro dvostruko više od globalnih emisija ugljen-dioksida.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()