Rusanda prva na udaru: Zašto je najveće slano jezero u Srbiji presušilo

Najveće slano jezero u Srbiji potpuno je presušilo i 2017. usled dugotrajne suše

Autor: Srđan Ristić
17.07.2024. 20:16
  • Podeli:

Balkan i veći deo centralne i južne Evrope nastavljaju da se bore sa jakim vrućinama. Ovaj dugotrajni toplotni talas uticao je da slano jezero Rusanda kod vojvođanskog mesta Melenci, skoro potpuno presuši.

Ovo ipak nije prvi put da se to desi. Najveće slano jezero u Srbiji potpuno je presušilo i 2017. usled dugotrajne suše.

Jezero Rusanda obično obuhvata površinu od četiri kvadratna kilometra, a sada je situacija znatno drugačija.

„Ranije je odolevalo, ali od kada su ove velike vrućine dešava se. Isušuje se, ako uzmete da je sve ovo nekada bila močvara, sad više nema močvara, tako je i ovo najniži deo grada i opstao je dugo, ali je i njega pogodila suša. Voda se povlači dole“, objašnjava za Rojters meštanin Saša Jovčić, a njegov komšija Darko Mrgud komentariše:

„To je normalna stvar - samo voda može održati život. Malo hrane pomaže, ali ja non-stop menjam košulje, kao da me neko polio vodom. Ne znam šta da kažem. Ovo je zastrašujuće koliko je toplo, stvarno strašno“.

Na vrhuncu talasa, juče je najtoplija bila Ćuprija sa 41 stepenom. U Beogradu je zabeležen najtopliji 16. jul do sada, sa temperaturom od 40 stepeni. Taj rekord je posebno značajan jer je prethodni izmeren pre više od 100 godina.

Kikindi je nedostajalo samo pola stepena da izjednači najvišu temperaturu do sada izmerenu u tom gradu. Ovakvih toplotnih talasa skoro da i ne bi bilo da nije klimatskih promena, navode klimatolozi.

„Trenutno doživljavamo ekstremni vremenski događaj, toplotni talas, koji karakteriše njegovo trajanje i intenzitet. Kada govorimo o toplotnim talasima, možemo razgovarati o tome koliko često se javljaju, koliko dugo traju i koje su to akumulacije temperature za to vreme. To znači da se uzme u obzir zbir temperaturnih anomalija u jakom toplotnom talasu“, objašnjava klimatolog Vladimir Đurđević.

Pod pritiskom je i vodosnabdevanje, jer toplotni talas prati suša, a ljudi na tako visokim temperaturama koriste više vode. Kao rezultat toga,  u mnogim gradovima već sad ima problema sa vodosnabdevanjem.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()