Srbija i klimatske promane: Kakvo nas vreme očekuje tokom letnjeg perioda?

Karakteristike klime su izmenjene, ne samo leti nego i čitave godine, pa su zato toplotni talasi i suše vrlo su česte i tokom zime, objašnjava meteorolog

21.04.2023. 18:40
  • Podeli:
Oblaci_sunce_Foto Pixabay-1664087133733.webp Foto: Pixabay

Ono što se uočava kao trend letnjeg perioda za Srbiju jesu porast temperature i veći broj dana sa visokom temperaturom izvan proseka, izjavila je meteorolog Danijela Božanić.

U Srbiji postoje izmenjene karakteristike klime, ne samo leti nego i čitave godine, toplotni talasi i suše vrlo su česte i tokom zime, proleća i jeseni, rekla je ona za Tanjug.

Božanić objašnjava da to ne znači da ne može doći do kratkotrajnog perioda sa velikim intenzitetom padavina, koje mogu da dovedu do lokalnih poplava.

"Promene klime dobijaju taj intenzitet, čestina ponavljanja im je mnogo veća nego što je bila tako da ovo što je sada u Aziji, smo imali prošle godine u Evropi. Da li smo imali zatvaranje škola ili ne, to je pitanje reakcije države, Srbija je  imala 2012. i 2022. godinu koje su bile jako tople, tako da je takav trend nešto što se očekuje, što će se sigurno nastaviti i na šta treba biti pripremljen" navodi ona.

Božanić ističe da je trenutno najtopliji period u Aziji i da su zatvaranje škola i rana najava klimatskih promena jako bitne mere prilagođavanja klimatskim promenama.

Napominje da bi se napravila precizna detaljna prognoza, mora da se  posmatra sezonski ili dnevni, odnosno višednevni period prognoza.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()