Srbija pod snegom: Mećava na planinama, saobraćaj u kolapsu

Za Srem i Beograd uključen je narandžasti meteo-alarm

04.04.2023. 10:08
  • Podeli:
zlatibor sneguna (4)-6422ea2c39d3f.webp Foto: UNA

U većem delu Srbije jutros pada sneg, a i u glavnom gradu palo je 20-ak centimetara snega. Tokom večernjih sati kiša na Zlatiboru prešla je u jaku snežnu mećavu, a mećava je i na Kopaoniku, koji je u 6 sati bio nahladniji sa minus osam stepeni Celzijusa.

U najvećem delu Srbije temperature su između nula i dva stepena, a najtopliji je u Negotinu sa šest stepeni. Na području zapadne i jugozapadne Srbije i u Šumadiji na snazi je crveni meteo-alarm, što znači da je vreme vrlo opasno.

Za Srem i Beograd uključen je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme. U toku jutra i pre podneva u Srbiji će biti mestimično sa kišom i snegom. 

Intenzivnije snežne padavine očekuju jutros i pre podne - u nižim predelima jugozapadne, zapadne i centralne Srbije stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 cm, lokalno i više, a na planinama i do 50 cm novog snega uz stvaranje snežnih nanosa usled jakog severozapadnog vetra. 

U ostalim krajevima manji snežni pokrivač. Padavine će posle podne oslabiti, ali se potpuni prestanak snega očekuje tek sutra.

U Beogradu ujutru i pre podne intenzivne snežne padavine uz stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 20 cm u gradu, a na Avali, Kosmaju i u šumadijskom delu periferije i do 30 cm vlažnog snega. 

Posle podne slabljenje snega, a potpuni prestanak padavina očekuje se u sredu tokom dana.

Na Mlavi, Peku, Neri i Brzavi vodostaji će danas biti u većem porastu i kretaće se između granica redovne i vanredne odbrane od poplava, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). 

Na Crnom i Belom Timoku, Južnoj Moravi, Toplici, Veternici, Jablanici, Pustoj, Nišavi, Rasini, Jasenici, Kubršnici i Tamišu kod Jaše Tomića, vodostaji će biti u većem porastu i kretaće se oko granica redovne odbrane od poplava. 

Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja, naveo je RHMZ.

Autobus sleteo s puta kod Rače Kragujevačke

U Sobovici kod Rače Kragujevačke jutros je autobus sleteo sa puta, a 18 osoba je zbirnuto u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, gde im se utvrđuje stepen povreda. 

Saobraćajna nezgoda na delu državnog puta Cerovac - Rača u mestu Sobovica dogodila se oko 5:30 sati. Ekipe Hitne pomoći su izašle na teren i zbrinule putnike.

Iz kragujevačkog Zavoda za urgentnu medicinu kažu za RTS da niko od putnika nije imao vidljive povrede i da su svi u stabilnom stanju. Saobraćajna policija obavlja uviđaj, nakon čega će biti poznat uzrok nezgode.

Lučani: Sneg izazvao manje kvarove na elektro mreži, putevi prohodni

Na teritoriji opštine Lučani sneg pada od ranih jutarnjih časova, pa visina snežnog pokrivača u nižim predelima ove opštine iznosi oko pet centimetara, dok snega u višim delovima ove opštine ima i do 30 centimetara.

"Za sada je sve pod kontrolom. Ekipe zimske službe su na terenu, sve raspoložive mašine su aktivirane. Snabdevanje vodom i grejanjem je redovno. Kada je struja u pitanju, ima manjih kvarova na terenu, ali su ekipe već izašle na intervencije i očekujemo u toku dana da se i to reši”, rekao je za Tanjug predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

On je kazao da se saobraćaj odvija usporeno, ali da su svi putni pravci za sada prohodni.

Intenzivan sneg otežava i usporava saobraćaj u većem delu Srbije

Još jedno zahlađenje i sneg otežavaju i usporavaju saobraćaj u većem delu zemlje,  saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Intezivne snežne padavine su na području Beograda, Užica, Valjeva, Nove Varoši, Ivanjice, Sjenice i Novog Pazara, a posebno u planinskim predelima i putevima koji vode preko Debelog Brda, Tare, Zlatibora, Golije, Peštera, Kopaonika, Divčibara i Goča, otežale su i usporile saobraćaj.   

Mraz na pojedinim deonicama stvara poledicu, a pojačan vetar snežne nanose. Zato na putevima u jugozapadnim, zapadnim i centralnim krajevima ne krećite na put bez dobrih zimskih guma i uređaja protiv proklizavanja točkova, savetuje AMS S.

Snežne padavine otežavaju saobraćaj na autoputu Miloš Veliki, jer ga ima na kolovozu između između 1 i 3 cm, zato je smanjeno ograničenje brzine. 

Povremene snežne padavine i magla usporavaju saobraćaj i na autoputu Beograd - Niš - Dimitrovgrad, a posebno je usporen na prevojima poput begaljičkog i mokroluškog brda kao i na prevoju „mečka“ kod Ražnja. 

Na slične uslove vožnje vozači moraju računati i na području Avale i Kosmaja preko Rudnika, ali i na ostalim državnim putevima prvog i drugog reda.

Prema informacijama Uprave granične policije, teretna vozila na izlasku iz zemlje, na graničnim prelazoma Horgoš i Kelebija zadržavaju se po pet sati.

Teretnjaci na Batrovcima čekaju četiri sata, a po tri sata na Bezdanu i Šidu. Na Bogojevu teretna vlozila čekaju dva sata, a po jedan sat na Gradini i Bačkoj Palanci.

Neprohodan put Rudno-Brzovik

Put Rudno-Brzovik je neprohodan. Dve ekipe JP ”Putevi” iz Kraljeva su na terenu.

Napadalo je oko 40 centimetara snega, ali jak vetar pravi nanose visoke i do metar i po, rekao je za RTS direktor tog preduzeća Mirko Vuković.

Mehanizacija je intervenisala i na putevima na području Gledića. Snega ima i u nižim predelima, ali za sada nema problema u saobraćaju. Kolovozi su posuti solju.

Neprohodan put Preko brdo – Odvraćenica

Na Goliji je put Preko brdo – Odvraćenica neprohodan zbog snežnih nanosa koje stvara jak vetar, saopštavaju "Putevi Ivanjica".

 

Poremećaj u funkcionisanju železničkog saobraćaja između Rakovice i Resnika

Na pruzi Rakovica - Resnik jutros u 07.40 sati došlo je do prekida železničkog saobraćaja, jer je u kontaktnoj mreži iznad oba koloseka ove pruge nestalo napona struje, saopštila je "Infrastruktura železnice Srbije".

Od 08.07 sati vraćen je napon iznad jednog koloseka ove pruge, pa se železnički saobraćaj između Rakovice i Resnika trenutno odvija otežano, samo po jednom koloseku.

Ekipe "Infrastrukture železnice Srbije" su na terenu i rade na što bržem otklanjanju kvara. Pad napona u kontaktnoj mreži između Rakovice i Resnika prouzrokovo je poremećaj u funkcionisanju železničkog saobraćaja na ovoj pruzi i kašnjenje vozova beogradske gradske železnice BG Voz, kao i prema Nišu i Užicu, navela je "Infrastruktura železnice Srbije", koja se izvinjava putnicima i korisnicima usluga.

Nova Varoš: Sneg na planinama i do 40 centimetara

Sneg pada bez prestanka na teritoriji opštine Nova Varoš još od ponoći, ali su za sada nije izazvao veće probleme u saobraćaju i snabdevanju električnom energijom.

"Situacija je teža po brdima gde je snega do 40 centimetara, dok ga u gradu ima od 15 do 20 centimetara. Za sada je sve pod kontorlom, jer pada suv sneg i ne pravi probleme. Biće nekih dodatnih troškova oko čišćenja”, rekao je za Tanjug Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Vasiljević je istakao da je snabdevanje električnom energijom uredno i za sada nema prijavljenih kvarova.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()