Srbiju ruše vrućine i suše: UNA proverila da li je ovo kod nas samo loša godina ili nova normala

Do 90-ih godina prošlog veka izdvajaju se samo dva ekstremna događaja - 1963. i 1983. godina - a u 21. veku se sve promenilo

Autor: Srđan Ristić
12.09.2024. 19:59
  • Podeli:

Sušne periode imali smo ne tako često poslednjih 75 godina. Tokom prošlog veka tek dva puta i to ne u svim mestima. Međutim, od početka 21. veka suše su sve učestalije. Srbija se crvenila čak 10 puta. 

Kiše ove godine nije bilo gotovo celog leta, a da li je ovo samo još jedna loša godina ili nova normala u Srbiji, saznaćete u nastavku teksta.

Odgovor smo potražili na Institutu za meteorologiju, gde su naučnici u okviru projekta Extremes sproveli istraživanje. Navode da je tačno i jedno i drugo, da godina jeste loša, ali i da prognoze za budućnost nisu dobre.

"Ovo jeste jedna loša godina, ako posmatramo sa tog aspekta kako smo ekstremne vremenske i klimatske prilike imali, ali ono što nama pokazuju analize, a zapravo kada gledamo u klimatske projekcije, jeste da će ovakve godine da postanu normala i da će se češće dešavati u budućnosti, a da će se formirati čak još intenzivniji sušni periodi", rekla je Milica Tošić, meteorološkinja i član projekta EXTREMES.

Do 90-ih godina prošlog veka izdvajaju se samo dva ekstremna događaja: 1963. i 1983. godina, i to samo sa lokalnim sušama u delovima Vojvodine. Situacija se menja od poslednje decenije prošlog veka, a posebno početkom ovog.

"Zbog ekstremne suše 2012. imali smo veoma velike gubitke u ekomoniji, jer je poljoprivreda bila uništena. U odnosu na prethodni vek nismo imali toliki broj suša, frekvencija i učestalost pojava suša povećala, što mi možemo da osmotrimo za ovih 20 i nekoliiko godina".

Ovo leto je bilo najtoplije od kada zvanično  postoje merenja. U svim predelima smo osetili toplotne talase i ekstremno visoke temperature i tokom dana, ali i tokom noći.

"U pojedinim gradovima je bilo preko 70, u Zaječaru čak 78 tropskih noći za jedno leto, a kada uporedite sa time koliko leto ima dana... U meteorološkom smislu jun, jul i avgust, dakle 92 dana, vi imate 78 od 92 dana tropske uslove u kojima spavate", zaključila je Milica Tošić.

Potrebno je dakle da se adaptiramo na nove uslove, ne samo u poljoprivredi, već i u svim drugim sferama života koje suše pogađaju, uključujući i energetiku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()