Šta kada solarni paneli odu u "staro gvožđe"?

Da ne bi završili na otpadu, u Kini postepeno razmatraju recikliranje

Autor: Srđan Ristić
02.04.2024. 21:51
  • Podeli:

Sve veća upotreba solarnih panela, dovodi do novog problema, šta sa njima kada više nisu u upotrebi. Da ne bi završili na otpadu, u Kini postepeno razmatraju recikliranje.

Region u severnoj Kini, Unutrašnja Mongolija, jedan je od ključnih za solarnu proizvodnju u toj zemlji. On ima potencijal da pomoću solarnih panela proizvede i više od jedne petine ukupne količine energije. Očekuje se da će taj predeo do 2025. da proizvodi čak 40 odsto kristalnog silicijuma u ​​zemlji, koji se koristi upravo za proizvodnju solarnih ćelija. 

Odlaganje penzionisanih fotonaponskih panela moglo bi u budućnosti da postane izazov. 

"Fotonaponske komponente imaju tipičan životni vek od 20 do 25 godina. Predviđa se da ćemo do 2030. da vidimo porast broja penzionisanih komponenti. Nedostatak propisa za bavljenje njima fali. Resursi se rasipaju, a životna sredina se zagađuje", kaže član Kineskog nacionalnog komiteta Žang Liven.

Kineski ekolozi se nadaju da će Vlada pomoći da se potpuno recikliraju stari paneli i druge energetske komponente.

"Reciklažom ili obnavljanjem resursa se prvenstveno bave male, loše opremljene radionice, koje nisu u potpunosti industrijalizovane. Želimo da vlada uvede politiku za razvoj reciklaže", dodaje Liven.

Ranije je u svim zadnjim slojevima panela korišćen materijal koji sadrži fluor. On je sa jedne strane otporan na koroziju i starenje, međutim, to dovodi do zagađenja tokom reciklaže. Prvi korak ka cilju je sama inicijativa, tako da se nadamo da ćemo uskoro da dobijemo konkretniji plan, koji će pomoći i zemljama u našem regionu. Sada kada se paneli sve više koriste.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()