Stiže prvi sneg: RHMZ izneo procenu za novembar, zabeleće se brže nego što smo očekivali

Tokom zime tri talasa hladnoće

28.10.2023. 12:14
  • Podeli:
zlatibor sneg una (7)-6422ea5e09d97.webp Foto: UNA

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio dugoročnu prognozu za prvu polovinu novembra u kojoj se predviđaju snežne padavine.

Na Zlatiboru sneg 14. novembra

Naime, na Zlatiboru će prvi sneg ove sezone pasti baš u novembru.

Kako najavljuje RHMZ, sneg se na ovoj planini očekuje od 14. novembra. Do tada će vreme uglavnom biti kišovito i prohladno, temperatura će biti desetak stepeni. Onda od 14. novembra u grafikonu RHMZ stoji oznaka za snežne padavine i pad temperature do nule.

Ipak, prema grafikonu RHMZ-a, prvi sneg je već padao na Kopaoniku i to u oktobru, a prvi naredni očekuje 2. novembra.

Prognoza Zlatibor - Printscreen RHMZ

Kada je reč o drugim gradovima Srbije, nema najave snega, barem za prvi deo novmebra.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.6 stepeni.

Tri hladna perioda tokom zime

Mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Decembar će u većem delu Srbije biti topliji i vlažniji, a u Vojvodini, Zapadnoj Srbiji i Šumadiji topliji i prosečno vlažan. Januar će biti laži i prosečno vlažan, a RHMZ najavljuje i slabe ili umerene jutarnje mrazevi tokom treće dekade januara.

Inače, meteorolog Ivan Ristić rekao je za Kurir da nas ove zime očekuju tri hladnija perioda koja će našoj zemlji doneti snežne padavine. Vreme tokom ove zime biće uslovljeno dešavanjima vezanim za polarni vrtlog.

Prognoza Beograd - Printscreen RHMZ

"U toku zime polarni vrtlog će menjati svoj intenzitet i u trenucima kad bude slabiji, deo artičkog vazduha će pobeći iz njega i spustiti se daleko na jug donoseći jače zahlađenje i sneg. Položaj ciklona koji će se formirati na granicama tople i hladne artičke mase pogodovaće obilnijim snežnim padavinama u pojedinim delovima naše zemlje", kaže Ristić.

Prema njegovim rečima prvi hladniji period stiže već oko Nove godine, najkasnije do Božića, koji će trajati oko 20 dana, i ujedno biti i najhladniji deo godine. Temperature na visoravnima spuštaće se i do -20.

Drugi hladniji period počeće oko 10. februara i on će trajati kraće, od sedam do deset dana, ali će doneti puno snega i formiranje snežnog pokrivača.

Takođe, treći i poslednji ozbiljniji prodor hladnog artičkog vazduha biće u prvoj dekadi marta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()