U Indiji i suđenja pogođena visokim temperaturama: Advokati ne nose odežde - ne pomažu ni klima uređaji

Indija nije jedina koja je neuobičajeno pogođena visokim temperaturama.

31.05.2024. 09:55
  • Podeli:
Tan2024-05-2905532100_1 nju delhi toplota AP PhotoManish Swarup (1)-6659823514582.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

Zbog toplotnog talasa koji je zahvatio Indiju, sudovi su zatražili da advokati dobiju dozvolu da ne oblače teške crne odežde koje su u obavezi da nose tokom suđenja.

Najmanje tri viša suda su dozvolila advokatima da tokom velikih vrućina ne nose "uniforme", koje su obavezni da nose prema zakonu koji je na snazi od 1961. godine, prenosi Rojters.

Sudije jednog suda u Nju Delhiju odložile su predmete ove nedelje za novembar, žaleći se na nedostatak vazduha i klimatizacije u sudovima. 

Dok Vrhovni sud Indije i većina viših sudova imaju klima-uređaje, mnogi niži sudovi opremljeni su samo ventilatorima koji ne mogu da rashlade sudnice kada je temperatura vazduha visoka.

Takođe, vlasti su najavile da će sutra, poslednjeg dana opštih izbora u Indiji, na biračkim mestima biti raspoređeni bolničari u slučaju da nekome od glasača pozli dok čekaju u redu na vrućini. 

Toplotni talas traje već sedmicama u delovima severozapadne i centralne Indije, a temperatura u Nju Delhiju dostigla je u sredu rekordnih 52,9 stepeni Celzijusovih, zbog čega su vlasti bile prinuđene da ograniče vodosnabdevanje i zatvore škole.

Radnik star 40 godina preminuo je u sredu od posedica toplotnog udara, a zamenik gradonačelnika Nju Delhija pozvao je vladu da osigura da se preduzmu mere za zaštitu radnika na gradilištima od visoke temperature, uključujući pauzu u radu od podneva do 15 sati.

Indija nije jedina koja je neuobičajeno pogođena visokim temperaturama.

Milijarde ljudi širom Azije bore se sa vrućinom, a u susednom Pakistanu temperatura je ove nedelje premašila 52 stepena Celzijusa.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()