U Srbiji vanredna odbrana od poplava: U Novom Pazaru stabilno, prati se i sliv Zapadne Morave

Posle obilne kiše izlile su se reke na području Raške, Novog Pazara, Tutina, Prijepolja, na Kosovu i Metohiji i na severu Crne Gore.

21.11.2022. 08:59
  • Podeli:
Tan2022-11-20_13430532_0 Novi Pazar poplave Tanjug Aleksandar Nićiforović-1669017586456.webp Foto: Tanjug/Aleksandar Nićiforović

Situacija u Novom Pazaru od jutros je stabilna, vodostaj Raške, Jošanice i Trnavice je visok, ali su reke u koritima.

Koordinator Kriznog štaba Ismail Dupljak rekao je za RTS da su se reke povukle u svoja korita, ali da se situacija prati iz časa u čas.

"Mi smo u pripravnosti, u stalnoj smo komunikaciji sa Sektorom za vanredne situacije i nadamo se da dalje neće biti problema", rekao je Dupljak.

Prema njegovim rečima, JKP "Vodovod i kanalizacija" radi sa smanjenim kapacitetom, tako da viši delovi grada danas neće imati vodu.

Osnovne i srednje škole na teritoriji grada Novog Pazara danas ne rade.

Na slivu Zapadne Morave proglašena vanredna odbrana od poplava

Usled obilnih padavina koje su pogodile i grad Čačak, došlo je do podizanja nivoa reka na teritoriji grada, a na slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava.

Prema rečima načelnika Štaba za vanredne situacije grada Čačka, Bratislava Zečevića, do izlivanja reka nije došlo i situacija je stabilna.

"Što se tiče voda prvog i drugog reda za koje su nadležne lokalne samouprave, za sada je situacija stabilna. Blagi je porast na svim vodotokovima prvog i drugog reda. Već su preuzete neke preventivne mere", rekao je za Tanjug Bratislav Zečević.

Selo Katrga, koje je krajem avgusta delimično bilo poplavljeno izlivanjem lokalnim potoka, sada nema problema, jer se reagovalo na vreme i moguća izlivanja su sprečena.

"Zahvaljujući Koridorima otvorena je jedan deonica kanala Bukovac koja protiče ispod Moravskog koridora i time su sprečene moguće poplave u MZ Katrga, koja je prošli put bilapogođena poplavama”, istakao je Zečević.

Gradski štab za vanredne situacije i Civilna zaštita grada Čačka uveli su 24-časovna dežurstva.

Raste vodostaj Lima kod Prijepolja i Ibra kod Raške

Na Limu kod Prijepolja vodostaji će u narednih 12 sati biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava, a na Ibru kod Raške sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava u naredna 24 sata, upozorio je RHMZ.

Na Dunavu vodostaji se nalaze oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa, navodi se na sajtu RHMZ-a.


 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()