Uprkos zimi demonstranti marširaju za novi dogovor o zaštiti prirode

Delegati iz 193 zemalja, na konferenciji o biodiverzitetu u Montrealu, ovih dana razmatraju 24 cilja, među kojima su i smanjenje zagađenja i zaštita kopna i mora

Autor: Ivana Rešetar
12.12.2022. 22:11
  • Podeli:

Niske temperature nisu sprečile stotine ljudi da šetaju ulicama Montreala i zahtevaju novi dogovor o zaštiti prirode širom sveta. Delegati iz 193 zemalja razmatraju 24 cilja, uključujući smanjenje zagađenja i zaštitu kopna i mora.

"Biodiverzitet je u nevolji. Kao deo COP15 koji se održava ovde u Montrealu, okuplja se ogromna zajednica. Veoma je važno da usvojimo pristup očuvanju zasnovan na pravima. Mi smo ovde sa gomilom ptičjih klubova i organizacija. Ptice su veoma važan deo biodiverziteta. Mi smo ovde da podržimo prava urođenika, ljudska prava, svi smo zajedno u ovome. Potrebni su nam rezultati," rekao je predsednik "Birds Canada" Patrik Nado.

O nacrtu sporazuma se još pregovara, ali postoji zabrinutost da neće biti dovoljno vremena za ambiciozan dogovor do kraja samita.

Marš kroz Montreal takođe je doživeo snažne pozive na zaštitu ljudskih prava, posebno onih starosedelaca koji su godinama radili na sprečavanju gubitka prirode na svojim zemljama.

"Ono što zaista želimo da uradimo na ovoj konferenciji je da se uverimo da svi znaju da zakoni o ekocidu dolaze, da je to nešto važno i da će promeniti način na koji vladamo i odnosi se na našu životnu sredinu. Želimo da svetski lideri čuju naš poziv", istakla je članica Udruženja "STOP Ekocidu" Amalija Vilkinson.

Ministri zemalja sveta pridružuju se pregovorima sledeće nedelje u Montrealu, u nadi da će usvojiti sporazum koji će voditi očuvanje do 2030. godine i dalje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()