Uticaj ekstremne toplote na ljudsko telo: Zašto se ova lutka znoji?

Simulirajući različite vremenske uslove, istraživači pokušavaju da shvate kako se telo ponaša kada je izloženo ekstremnim temperaturama

Autor: Nikolina Fržović
10.06.2023. 22:32
  • Podeli:

Istraživači sa Državnog univerziteta u Arizoni proučavaju uticaj ekstremne toplote na ljudsko telo koristeći ANDI, termalnu lutku koja hoda, diše i pritom se i znoji.

Radi obnavljanja čovekovog okruženja, naučnici kontrolišu temperaturu i vlažnost termalne komore u kojoj je ANDI smešten.

ANDI ima 35 različitih površina koje se pojedinačno kontrolišu senzorima temperature, toplotnog fluksa i porama za znojenje. Na taj način istraživači, simulirajući različite vremenske uslove, pokušavaju da shvate kako se čovekovo telo ponaša kada je izloženo ekstremnoj toploti.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, u Sjedinjenim Državama svake godine, u proseku se beleže 702 smrti izazvane toplotom, dok  9.235 ljudi, u proseku bude primljeno u bolnice.

Nejasno je šta se dešava sa ljudskim telom tokom toplotnog udara, ali misija eksperimentalne termalne lutke ANDI je da to sazna.

"To je jedna od oblasti koju želimo da istražimo, nakon što je neko doživeo bolest ili smrt uzrokovanu toplotom, da li bismo mogli da odemo i detaljno razumemo šta se dešava sa temperaturom u jezgru?", rekao je profesor na Univerzitetu u Arizoni Konrad Rikačevski.

"A ovo ne može biti samo, recimo, prosečna zdrava odrasla osoba, već i neko ko je stariji, ko ima praćeno zdravstveno stanje ili je uzimao supstance koje mogu da promene, na primer, način na koji se odvija protok krvi u njihovoj koži", dodao je Rikačevski.

Ideja ANDI-ja nije nova. Termo lutke, poznate i kao lutke, najčešće koriste dizajneri odeće vrhunskih performanasi da bi optimizovali ski jakne ili drugu odeću koja kontroliše temperaturu.

Širom sveta postoji deset ANDI manikona za ovu vrstu upotrebe, ali ovaj ANDI je samo jedan od dve koje koriste istraživači i prvi je koji se može koristiti na otvorenom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()