Vodeni rat u Španiji: Ugrožen opstanak životinja u rezervatima

Regionalne vlasti imaju rešenje, s kojim se ne slažu ekolozi

Autor: Srđan Ristić
10.05.2023. 20:00
  • Podeli:

U Španiji se trenutno vodi vodeni rat. Farme i divlje životinje su u opasnosti jer se španska močvara velikom brzinom smanjuje. 

Močvara Donjana u istoimenom nacionalnom parku u Španiji je decenijama bila bogata poljoprivredna oblast i vekovima utočište divljih životinja, ali je klimatske promene isušuju. Regionalne vlasti imaju rešenje, s kojim se ne slažu ekolozi.

Naučnici, u međuvremenu, kažu da potrebe za vodom poljoprivrednika koji uzgajaju hiljade tona crvenog voća godišnje pogoršavaju problem.

"Na količinu podzemnih voda utiče bilo koja vrsta vađenja vode, bez obzira da li je legalna ili nelegalna. Efekat na Donanju je zbir svih izvučenih tečnosti iz vodonosnog sloja, za koji znamo da nije održiv. Logično, ako se deo vode vadi nelegalno, rešenje problema je još složenije", kaže šef hidrografske konfederacije Kvadalkivira Žakiz Paez.

Nacionalni park Donjana jedan je od najvećih rezervoara podzemnih voda u Evropi, sa površinom skoro dvostruko većom od Londona. Njegove prelepe lagune iscrpljuju duga suša i vruće vreme, a okružene su morem staklenika, koji uzimaju vodu iz u nekim slučajevima nelegalno izbušenih bunara.

"Mi koji se ovde bavimo poljoprivredom 40 godina sa svim dozvolama, sa svim kontrolama, poštujući sve propise, pre ili kasnije možemo dobiti obaveštenje: 'Gospodo, vaša voda će biti smanjena za polovinu. Ako to urade, mi automatski moramo smanjiti količinu useva za polovinu. To je matematički tako, jer bobice ne mogu rasti sa manje vode nego što im je potrebno", kaže portparol udruženja poljoprivrednika "Puerta Donana" Manuel Delgado.

Konzervativna regionalna vlada Andaluzije planira legalizovanje dodatnog navodnjavanja u Donjani, što je izazvalo negodovanje ekologa. 

Jedna grupa kaže da želi samo dozvolu za navodnjavanje površinskom vodom, bez ugrožavanja podzemnih rezervi, dok su vlasti zbog suše svima ograničile godišnji protok korišćenja vode. 

Region u kom se nalazi park proizvodi 97% crvenog voća u Španiji i najveći je svetski izvoznik jagoda. 

Rezervat se takođe može pohvaliti močvarama, šikarama i plažama i dom je jelena, jazavca i ugroženih vrsta, uključujući španskog orla i iberijskog risa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()