Zakazana nova klimatska konferencija COP 28

Konferencija će se održati u UAE

Autor: Nikolina Fržović
18.01.2023. 21:18
  • Podeli:
smeće, klimatske promene, ekologija Pixabay-1668184384682.webp Foto: Pixabay

Ujedinjeni Arapski Emirati odlučili su da se pridruže u borbi protiv klimatskih promena. Tako će u novembru biti domaćini klimatske konferencije COP 28.

Šef naftnog giganta na godišnjoj nedelji održivosti održanoj u Abu Dabiju rekao je da veruje da će svet uspeti da u narednoj deceniji prepolovi emisiju štetnih gasova, što bi svakako ublažilo posledice klimatskih promena.

"Imamo potpuno i jasno razumevanje o čemu je reč, delimo rizike od povećanja temperature zajedno sa svim zemljama, s kojima delimo i ambiciju da učinimo transformacioni napredak i da idemo korak ispred u budućnost" predsednik COP-A 28 Sultan al-Jaber.

Imenovanje ovoga sultana za vođu samita o klimi zabrinula je aktiviste da bi velika industrija mogla uticati na odgovor sveta kada je reč o globalnom zagrejavanju.

Ujedinjeni Arapski Emirati kao veliki izvoznik nafte OPEK-a biće druga arapska država koja će biti domaćin klimatske konferencije nakon Egipta prošle godine. Pojedini delegati kritikovali su prošlogodišnju konferenciju rekavši da su proizvođači fosilnih goriva pokazali manjak ambicije za amanjenje emisija štetnih gasova.

Godišnja nedelja održivosti koja je počela 14. januara je inicijativa koja se održava u Emiratima, s ciljem unapređenje održivosti klimatskih akcija, a završava se 19. januara. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()