Vučić o sistemu 'Pronađi me': Sačuvati živote dece naš najvažniji zadatak

Danas je u rad pušten sistem "Pronađi me" za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe

25.10.2023. 10:14
  • Podeli:
Tan2023-10-2509410641_3 aleksandar vučić rade prelić-6538ce6043021.webp Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pustio je danas u rad sistem "Pronađi me" za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe.

Predsednik Vučić dao je dozvolu načelniku Komandno-operativnog centra u Upravi policije MUP-a Saši Stefanoviću za slanje hitnog obaveštenja o početku rada sistema "Pronađi me" u Srbiji. 

"Kao što je Nelson Mendela rekao: 'Pravi karakter jednog društva najbolje se oslikava se u tome kako se to društvo ophodi prema svojoj deci'. Ko, ako ne deca, može biti važniji za naše društvo. Ukupan broj objava za nestalom decom bio je 3.889, obustavljeno je 3.859, znači za 30 osoba nije obustavljeno. Kada ste u državi, oprhvani problemima, malo ko ima problema kao mi. Onda gledate kako da rešavate te probleme, a od toga ne vidite ponekad osnovne stvari. Video sam to juče u Leskovcu. Vi mislite da se to podrazumeva, da ste to uradili, onda shvatite da i te osnovne stvari niste uradili. Tako i sa decom", rekao je on prilikom obraćanja i dodao: 

Foto: MUP Srbija

"Koliko malo vremena sa njima provodimo. Istovremeno lako pronalazimo krivca u nekom drugom. Mislim da zaista ne postoji ništa važnije, da se smanji vršnjačko nasilje. Danas ga ima mnogo manje, ali ga danas vidimo, zahvaljujući socijalnim mrežama. To nasilje ostavlja trajne posledice na našu decu. Ponosan sam na to što ste uspeli da napravite ovo, da budemo jedini u regionu, da ćemo moći da se pohvalimo da smo dečije živote sačuvali. Kada dobijete statistiku iz MUP-a, ne možete da se oduprete utisku da ste mogli više i bolje", kazao je predsednik.

Vučić je čestitao svima koji su učestvovali na tom značajnom projektu i istakao da je to veliki uspeh za našu zemlju.

"U eri smo kada smo pokvarili sebe i decu. Nikada se neću saglasiti sa time da ne možete deci da date četvorku u školi. Očigledno ćemo morati mnogo toga da popravimo. I sebi i svima drugima iz državnih institucija i organa hoću da kažem-da tačno je, napravili smo stotine kilometara puteva i na hiljade mostova. Čak nismo uspeli ni da ih prebrojimo sve, ali hiljade mostova. A od svakog od tih mostova, koji su strašno važni i od svakog od tih hiljada kilometara puteva je važniji život jednog deteta i o tome moramo da razmišljamo mnogo više. I čini mi se da to mora da bude naš najvažniji zadatak u narednom periodu", rekao je Vučić u Palati Srbija.

Prethodno su predstavnici četiri ministarstva potpisali u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Srbije, Sporazum o saradnji u slučaju hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku maloletnih osoba. Sporazum je potpisan između ministra unutrašnjih poslova Bratilsava Gašića i ministra za informisanje i telekomunikacije Mihaila Jovanovića, između Gašića i ministra  za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Gorana Vesića, i između Gašića i državnog sekretara u Ministarstu za rad, boračka i socijalana pitanja Lava Grigorija Pajkića.

Prezentaciji i puštanju u rad sistema "Pronađi me" prisustvovali su i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, kao i drugi predstavnici ministarstava.

Kako je najavljeno, sistem će se razvijati u više faza. U prvoj fazi mediji će prekinuti sa emitovanjem svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta, kada će se objavljivati fotografija nestalog deteta sa osnovnim informacijama.

Nakon toga, mobilni operateri će poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova. Takođe, JP "Putevi Srbije", aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta.

Sistem je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()