Vučić iz Ženeve poslao poruku budućnosti: Srbija će duplirati novac koji se ulaže u CERN

Nećemo moći u Srbiji da proizvedemo dovoljno struje u budućnosti ako ne dovedemo modularne nuklearne reaktore, istakao je Vučić

01.10.2024. 17:04
  • Podeli:
aleksandar vučić, 1 okt 2024 - foto Printscreen TV Tanjug-66fc0f520cfb9.webp Foto: Printscreen/TV Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Ženevi na obeležavanju 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja - CERN da će Srbija dvostruko povećati novac koji se ulaže u CERN i pozvao sve zemlje članice da povećaju ta sredstva. Vučić je čestitao CERN-u godišnjicu i istakao da predstavlja zemlju  koja je punopravni član, kao i da mnogi srpski fizičari i inženjeri dolaze tu i sarađuju sa CERN-om.

"Mogu vam reći da se u mojoj zemlji suočavamo sa velikim problemom  u pogledu obrazovanja i da smo naučili mnogo od Ursule von der Lajen i Švajcarske o sistemu dualnog obrazovanja", rekao je Vučić.

Ukazao je i da zbog razvoja veštačke inteligenciji i proizvodnje električnih vozila nećemo moći u Srbiji da proizvedemo dovoljno struje u budućnosti ako ne dovedemo modularne nuklearne reaktore u našu zemlju.

"A kako to da uradimo, jer svake godine imamo sve manje i manje nuklearnih fizičara, nuklearnih inženjera, a u isto vreme gubimo studente   rudarstva i geologije, jer je to postalo čudno i nepopularno zbog ovog popularnog zelenog pokreta. Ne znam šta ćemo da radimo, ali vidim da, a ne govorim samo u ime moje zemlje, već i u ime cele Evrope, da mnogi brojevi tih naučnika opadaju, dok kod Kineza taj broj raste, mi nemamo to što oni imaju i svi se ponašamo pomalo razmaženo kao da je sve dobro i u redu i da će sve biti bolje", naveo je Vučić.

Naglasio je da je CERN najbolji primer po onome što su uradili, kao i da se Srbija upravo tome pridružila.

"Ali molim vas da samo vidimo šta možemo da učinimo, a treba da učinimo mnogo više kako bismo preživeli. Ursula je rekla vama najbolju vest, a to je da će izdvojiti više novca za CERN. Mi dajemo mali doprinos, ali redovno plaćamo sve naše obaveze i dvostruko ćemo povećati nivo novca koji ćemo uložiti u CERN. To će i dalje biti beznačajno u poređenju sa onim što je Ursula obećala, ali ako bi svi ostali učinili isto, to neće biti tako beznačajno", poručio je Vučić.

"U narednih mesec dana sastaću se sa Šolcom"

Predsednik je rekao i da će se u narednih mesec dana sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i da se sa njim neće, kako to tvrdi opozicija, konsultovati o realizaciji projekta "Jadar" već o drugim važnim temama za našu zemlju.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara u Ženevi kako komentariše izjavu predstavnika opozicije da pre skupštinske rasprave o litijumu, koja je  zakazana za 7. oktobar, on mora da ide u Nemačku da se konsultuje sa  Šolcom o tome kako će se realizovati projekat "Jadar".

Vučić je rekao da je ta sednica trebalo da se održi u ponedeljak.

"Sednica je trebalo da bude juče. A oni znaju da u Nemačkoj prvo imate neki događaj u Hamburgu, pa imate Berlinski proces i oni to znaju - svake godine u oktobru to imaju. Pričaju da mora neko da ode do Šolca, a ne tiče se te teme uopšte".

On je istakao da se sa nemačkim kancelarom konsultuje o drugim važnim temama i dodao da je u planu da u narednih mesec dana sa Šolcom obiđe Saksoniju.

"Ne konsultujem se sa Šolcom oko toga, nego oko drugih stvari koje su važne za našu zemlju. Kad se ne viđam sa Šolcom, onda sam izolovan, a kada se viđam sa Šolcom i Makronom valjda radim iza leđa svom narodu. Ja nikad ne radim iza leđa svom narodu", poručio je Vučić.

Rad na dualnom obrazovanju

Vučić je naveo i da Srbija nije postala važan partner CERN-a i nije pretekla neke zemlje u regionu tek tako, već je korak na tom putu napravljen zahvaljujući zalaganju bivše predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić ali i činjenici da smo počeli da radimo na dualnom obrazovanju, da smo promenli sistem i odnos prema industriji.

Predsednik  je to rekao na pitanje novinara da li činjenica da je Srbija jedna od 24 punopravnih članica CERN-a i jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja ima taj status, ukazuje da je CERN prepoznao Srbiju kao važnog partnera. 

"Tu je veliki posao uradila Ana Brnabić. Mi smo mnogo uložili i trudimo se da budemo prisutni", rekao je Vučić i podsetio da je bio na prvom samitu World Minds u Švajcarskoj. 

Presednik je dodao da je u Srbiju doveo i predsednicu Saveta za dualno obrazovanje Švajcarske Ursulu Rejnold.

"Počeli smo da radimo na dualnom obrazovanju i to je ono što nam pruža ne beznačajnu prednost u odnosu na druge. Nismo mi ođednom pretekli Crnu Goru i Severnu Makedoniju i Bosnu Hercegovinu zato što smo u međuvremenom postali mnogo marljiviji, već zato što smo promenili određene stvari, sistem i na drugačiji način se ponašali prema našoj industriji", rekao je predsednik.  

"Ukoliko bismo bili još marljivi, ukoliko bismo više radili i više učili, onda sam siguran da bismo mnogo napred otišli. Zato ćemo tome da se posvetimo, i svi ćemo morati sebe da menjamo", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da uvek polazi najpre od sebe i da sebi drži pridike, jer nije više vremena provodio na poslu.

"Mogao sam više i nisam sobom zadovoljan i voleo bih da i drugi ljudi imaju takav pristup", rekao je Vučić. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()