Začinsko bilje koje se sadi u februaru: Pretvorite terasu u mirisnu oazu

Sada je pravo vreme da to uradite

15.02.2025. 09:16
  • Podeli:
začini začin začinsko bilje pixabay 11-67b058e0374ad.webp Foto: Pixabay

Uzgajanje začinskog bilja na vašem balkonu ili terasi je odličan način da obezbedite mirisne začine za vašu kuhinju, koji će svakom jelu dati poseban ukus.

Mnoge vrste začinskog bilja možete posaditi u februaru.

U februaru se sadi i  razno voće, povrće i cveće. Iako je još hladno, neke biljke dobro podnose niže temperature, posebno ako ih zaštitite od mraza ili uzgajate u zatvorenom prostoru.

Ovih sedam biljaka možete posaditi na svojoj terasi ili u dvorištu.

Peršun

Peršun je se može u februaru, bilo na otvorenom ili u saksiji u zatvorenom prostoru.

Potrebno je 2-3 nedelje da proklija, a uspeva na sunčanom ili polusenovitom mestu sa dobro dreniranim zemljištem.

Foto: Pixabay

Vlašac

Vlasac je se lako uzgaja - ova biljka je veoma otporna na hladnoću.

Možete ga posaditi u saksije na balkonu, a čim počne da raste, listove možete da kotstite kao dodatak jelima. Potrebno mu je puno svetla, pa ga postavite na sunčanu stranu.

Timijan

Ova mirisna biljka voli sunce i dobro podnosi niže temperature.

Setva u februaru se može obaviti u zatvorenom prostoru, a kada prođe opasnost od mraza, presađuje se na balkon. Osim u kuvanju, timijan se koristi i za pripremu lekovitih čajeva.

Foto: Pixabay

Kamilica

Iako nije klasična začinska biljka, kamilica je odlična za pripremu čaja, a može i da se dodaje salatam.

Seme se može sejati u februaru, a preferira sunčana mesta. Lako i propusno zemljište je idealno za njen rast.

Foto: Pixabay

Mirođija

Mirpđija je jednogodišnja biljka koja voli hladnije vreme i može se sejati rano tokom godine. Brzo klija i raste, a njeno lišće i seme se koriste u kuvanju.

Potrebno joj je puno svetla i redovno zalivanje.

Foto: Profimedia

Origano

Origano je izdržljiva biljka koja može da izdrži niske temperature. Može da se gaji u saksijama na balkonu, a klijaće ako mu obezbedite toplinu i svetlost.

 Origano se koristi u mnogim jelima, posebno u mediteranskoj kuhinji.

Foto: Pixabay


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari (0)