Posna sarma je obavezan deo slavske gozbe
Danas je petak, a Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznat kao Sveta Petka, te je posna sarma na trpezi apsolutno neizostavna.
U periodu pred nama čest izbor za ručak biće posna sarma, a sa ovim receptom nećete pogrešiti.
Količina namirnica se odnosi na ručak za pet osoba, te je vi u skladu sa brojem gostiju povećajte.
Sipati ulje u veću šerpu da bude debljine prsta. Na ulju izdinstati crni luk i praziluk. Pirinač potopiti u vodu.
Beli luk sitno iseckati. Šargarepu, celer i peršun izrendati na krupno rende i sve ovo dodati u luk i nastaviti sa dinstanjem 10 minuta.
Zatim dodati pirinač koji smo ocedili od vode i dinstati jos 10 minuta.
Skloniti sa šporeta i dodati vegetu, biber, so, mlevenu papriku, izrendani krompir, list peršuna i jednu ravnu kašiku brašna.
Savijati sarme i ređati u zemljani sač ili vatrostalnu činiju ili već gde vam odgovara, ribu iseći i ređati između sarme. Zatim, naliti vodom, prekriti listovima kupusa i peći. Ako pečete u zemljanom saču, peći polklopljeno četiri sata na 150 stepeni.
Što se duže krčkaju, sarme će biti ukusnije.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.