Aromatična pogača na italijanski način koja ide uz sve: Recept za fokaču

Isprobajte nešto novo u svojoj kuhinji

16.04.2024. 17:29
  • Podeli:
fokača-661e9946bd62b.webp Foto: Pixabay

Ko ne voli miris hleba i peciva kada se širi iz rerne? Još kad izvadite vruću pogaču, to je pravo uživanje.

U starom Rimu panis focacius bio je ravni hleb koji se pekao na ognjištu. Kako se tradicija širila, različiti dijalekti i različiti lokalni sastojci rezultirali su velikom raznovrsnošću hleba (neki se čak mogu smatrati i kolačima).

Tako je nastala fokača (Focaccia). To je zapravo italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači. Ukrašava se začinskim biljem i raznim povrćem. Sjajan je kada se konzumira sam,savršen je uz masline, paradajz i sir, a može da služi i za pravljenje sendviča.

Samo testo fokače obavezno sadrži maslinovo ulje. A odozgo se može dodati neko aromatično bilje poput ruzmarina, origana, timijana, takođe ako želite stavite masline, čeri paradajz, paprike, sir, biće dekoracija, ali će doprineti aromi.

Fokača treba da bude spolja hrskava, unutra vazdušasta.

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 25 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 250 ml mlake vode
  • 3 kašike maslinovog ulja

I još:

  • 100 ml maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica suvog ruzmarina
  • 1 kašičica krupne morske soli
  • maslinke (crne ili zelene)
  • 1 grančica svežeg ruzmarina

Priprema:

U činiju stavite kvasac, šećer i so, dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje, ubacite dve kašike brašna i  pokrijte krpom na desetak minuta da se kvasac aktivira. Dodajte brašno, promešajte i zamesite testo. Odmah ga razvucite i stavite u podmazan pravougaoni pleh. Preko stavite streč foliju i ostavite jedan sat na toplom mestu.

Maslinovo ulje zagrejte da bude mlako, dodajte sitno iseckani beli luk, beli luk u prahu i suvi ruzmarin.

Sklonite streč foliju i prelijte testo uljem, a zatim vrhovima prstiju u testu napravite udubljena. Ponovo ostavite 10‒15 minuta da testo nadođe, a onda dodajte maslinke i pospite morskom solju.

Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta.

Servirajte fokaču uz masline, sir, pršutu, meso… Ona ide uz sve.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()