Bez ovog recepta zimnica ne postoji: Isprobajte leskovačku ljutenicu

Ovo je originalan recept tradicionalne zimnice sa juga Srbije

22.09.2024. 11:25
  • Podeli:
ljutenica ajvar zimnica shutterstock_2255643129-66efe1c055b96.webp Foto: Shutterstock

Leskovačka ljutenica je tradicionalna vrsta zimnice od paprika, koja se na jugu Srbije često pravi.

Jug Srbije je poznat po proizvodnji paprika i po različitim vrstama zimnice od ovog povrća. Mnogi recepti nastali su u ovom kraju.

Jedan od njih je leskovačka ljutenica - veoma ukusna i blago pikantna.

Sastojci:

  • 2 kg zrelog paradajza
  • 200 ml vinskog sirćeta
  • 400 ml ulja
  • 250 g šećera
  • 1 kesica mlevenog bibera
  • 1/2 kg ljute papričice
  • 1,5 kg slatke paprike-sveže
  • po ukusu soli
  • 5-6 čena belog luka iseckanog

Priprema:

Paradajz preliti vrelom vodom, oljuštiti i iseći na 4 dela.

Stavite paradajz u šerpu, dodajte vinsko sirće, ulje, šećer i mleveni biber. Promešajte sve sastojke, stavite ih na ringlu i pržite. Kad počne da vri, neka vri 1 sat. Za to vreme samleti sveže ljute papričice na mašini za meso. Sameljite i slatku papriku, dodajte u šerpu i kuvajte još 1,5 sat, uz povremeno mešanje.

Pred kraj kuvanja posoliti po ukusu. Zatim dodajte i beli luk sitno iseckan i kesicu konzervansa.

Dobro sve izmešajte, ohladite i napunite tegle. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()