Ovo je originalan recept tradicionalne zimnice sa juga Srbije
Foto: ShutterstockLeskovačka ljutenica je tradicionalna vrsta zimnice od paprika, koja se na jugu Srbije često pravi.
Jug Srbije je poznat po proizvodnji paprika i po različitim vrstama zimnice od ovog povrća. Mnogi recepti nastali su u ovom kraju.
Jedan od njih je leskovačka ljutenica - veoma ukusna i blago pikantna.
Paradajz preliti vrelom vodom, oljuštiti i iseći na 4 dela.
Stavite paradajz u šerpu, dodajte vinsko sirće, ulje, šećer i mleveni biber. Promešajte sve sastojke, stavite ih na ringlu i pržite. Kad počne da vri, neka vri 1 sat. Za to vreme samleti sveže ljute papričice na mašini za meso. Sameljite i slatku papriku, dodajte u šerpu i kuvajte još 1,5 sat, uz povremeno mešanje.
Pred kraj kuvanja posoliti po ukusu. Zatim dodajte i beli luk sitno iseckan i kesicu konzervansa.
Dobro sve izmešajte, ohladite i napunite tegle.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







