Ovo je originalan recept tradicionalne zimnice sa juga Srbije
Leskovačka ljutenica je tradicionalna vrsta zimnice od paprika, koja se na jugu Srbije često pravi.
Jug Srbije je poznat po proizvodnji paprika i po različitim vrstama zimnice od ovog povrća. Mnogi recepti nastali su u ovom kraju.
Jedan od njih je leskovačka ljutenica - veoma ukusna i blago pikantna.
Paradajz preliti vrelom vodom, oljuštiti i iseći na 4 dela.
Stavite paradajz u šerpu, dodajte vinsko sirće, ulje, šećer i mleveni biber. Promešajte sve sastojke, stavite ih na ringlu i pržite. Kad počne da vri, neka vri 1 sat. Za to vreme samleti sveže ljute papričice na mašini za meso. Sameljite i slatku papriku, dodajte u šerpu i kuvajte još 1,5 sat, uz povremeno mešanje.
Pred kraj kuvanja posoliti po ukusu. Zatim dodajte i beli luk sitno iseckan i kesicu konzervansa.
Dobro sve izmešajte, ohladite i napunite tegle.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.