Značajno i sočno jelo inspirisano tipičnim engleskim doručkom
Benediktinska jaja dolaze sa hrskavom podlogom tosta, a preko poširanog jajeta se preliva holandeze sos.
Ovaj ukusan recept dolazi u različitim ukusnim verzijama obogaćenim primamljivim sastojcima, poput pečene šunke, slanine i lososa. Bez obzira na to što je recept nastao u Americi, specijalitet jaja Benedikt se danas nalaze u jelovnicima restorana i hotela širom sveta i veoma su tražen i uvek popularan doručak.
Prvo ćete pripremiti holandez sos tako što ćete u manjoj šerpi staviti puter da se otopi.
U činiji umutite žumanca pa im dodajte sok od limuna, so i biber, pa im dodajte kašičicu otopljenog putera i dobro promešajte.
Postepeno nastavite da dodajete puter u smesu sa žumancima pazeći samo da se ne zgrudvaju.
Kada sav puter pomešate sa žumancima, sipajte u šerpu gde se otopio puter i kuvajte na laganoj vatri najviše oko 30 sekundi.
Posle tog vremena sklonite sa ringle i ostavite po strani i kako se bude hladio, tako će se zgušnjavati.
Dok se jaja sa strane poširaju, na tiganju propržite slaninu.
Na tanjir prvo stavite polovinu somuna, krišku slanine pa jedno poširano jaje.
Takođe, umesto slanine možete staviti biftek, dimljeni losos ili komad šunke. Sve to prelijte holandez sosom i uživajte u obroku.
Možete ga upotpuniti sezonskom salatom.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.