Različite kulture podrazumevaju i različite navike, posebno kada je reč o ishrani.
U našoj tradiciji je oduvek prisutno to da se hleb pravi od brašna, bez obzira kakva je vrsta brašna u pitanju. Ipak, ima delova sveta gde brašno i nije najbolji izbor za hleb.
Jedan takav recept se odnosi na arapski hleb sa grizom, koji svakako treba da probate.
Ono što vam je nephodno za ovaj hleb je sledeće:
Hleb se priprema na sledeći način:
U dubokoj posudi pomešati griz, brašno i kvasac pomešan sa malo vode, maslinovog ulje i soli. Potom dodajte vodu i zamesite testo.
Mesite snažnim potezima ruke oko desetak minuta, nakon toga podelite na dva ili četiri dela, zavisno o tome koliki hoćete da budu hlepčići.
Loptice testa razvući u okrugle hlepčiće i stavljati na tacnu namazanu uljem, pokriti krpom i ostaviti da malo odstoji na toplom.
Nakon što narastu, premazati žumancem pomešanim s malo vode ili mleka i peći u dobro ugrejanoj rerni. Proveriti da li su pečeni iznutra pomoću oštrog noža ili čačkalice.
Možete ih i prevrnuti da bi se ispekli ravnomerno. Pečene hlebove ostavite da se malo ohlade i poslužiti tople.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.