Da li ste probali posnu doboš tortu? Nemojte da se iznenadite ako vam se svidi više od originala

Oduševiće vas svojim bogatim ukusom i sočnom teksturom

28.03.2024. 07:45
  • Podeli:
karamel torta - shutterstock-6604286a17875.webp Foto: Shutterstock

Ova tradicionalna poslastica osvaja kombinacijom meda, orašastih plodova i čokolade, savršena je za posebne prilike ili kao slatki zalogaj za svaki dan.

Posna doboš torta sa svojim bogatim ukusom i sočnom teksturom, oduševiće vas i sigurno zadovoljiti vaše nepce. Spremite se da uživate u jednom od najomiljenijih deserta!

Sastojci

Za kore:

170 g šećera u prahu

1/2 kašičice sode bikarbone

3 šoljice meda

3 šoljice kisele vode

300 g brašna

Za fil:

200 g šećera

250 g mlevenih oraha

1 čaša vode

3 štangle čokolade za kuvanje

1 kesica vanilin šećera

Za šećernu glazuru:

200 g šećera

20 g margarina

2 kašike soka od limuna

margarin za podmazivanje noža

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer u prahu, med, sodu i kiselu vodu. Dobro umutite, pa podelite na 3 jednaka dela. Svaki pecite na 200°C oko 20 minuta. Treba da dobijete 3 kore.

U šerpi pomešajte šećer sa vodom, pa kada se ušpinuje dodajte mlevene orahe i čokoladu koju ste prethodno otopili na pari. Zatim dodajte vanilin šećer i kuvajte još 2 minuta, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa ostavite da se ohladi.

Svaku koru premažite filom i slažite jednu preko druge, a onda sa ostatkom fila premažite celu tortu.

Propržite šećer, pa dodajte posni margarin. Kuvajte sve dok se šećer ne otopi, pa sipajte limunov sok. Vratite i još malo kuvajte dok se sve lepo ne sjedini i otopi. Treba da dobijete tečnu smesu.

Koru koju ste odvojili prelijte karamel glazurom, pa isecite na osam trouglova. Po želji, tortu možete da "pojačate" nekom voćkom - i kao dekoracijom i kao ukusnim dodatkom poslastici. Svaki put nož premažite margarinom kako biste lakše sekli.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()