Oduševiće vas svojim bogatim ukusom i sočnom teksturom
Ova tradicionalna poslastica osvaja kombinacijom meda, orašastih plodova i čokolade, savršena je za posebne prilike ili kao slatki zalogaj za svaki dan.
Posna doboš torta sa svojim bogatim ukusom i sočnom teksturom, oduševiće vas i sigurno zadovoljiti vaše nepce. Spremite se da uživate u jednom od najomiljenijih deserta!
170 g šećera u prahu
1/2 kašičice sode bikarbone
3 šoljice meda
3 šoljice kisele vode
300 g brašna
200 g šećera
250 g mlevenih oraha
1 čaša vode
3 štangle čokolade za kuvanje
1 kesica vanilin šećera
200 g šećera
20 g margarina
2 kašike soka od limuna
margarin za podmazivanje noža
Pomešajte brašno, šećer u prahu, med, sodu i kiselu vodu. Dobro umutite, pa podelite na 3 jednaka dela. Svaki pecite na 200°C oko 20 minuta. Treba da dobijete 3 kore.
U šerpi pomešajte šećer sa vodom, pa kada se ušpinuje dodajte mlevene orahe i čokoladu koju ste prethodno otopili na pari. Zatim dodajte vanilin šećer i kuvajte još 2 minuta, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa ostavite da se ohladi.
Svaku koru premažite filom i slažite jednu preko druge, a onda sa ostatkom fila premažite celu tortu.
Propržite šećer, pa dodajte posni margarin. Kuvajte sve dok se šećer ne otopi, pa sipajte limunov sok. Vratite i još malo kuvajte dok se sve lepo ne sjedini i otopi. Treba da dobijete tečnu smesu.
Koru koju ste odvojili prelijte karamel glazurom, pa isecite na osam trouglova. Po želji, tortu možete da "pojačate" nekom voćkom - i kao dekoracijom i kao ukusnim dodatkom poslastici. Svaki put nož premažite margarinom kako biste lakše sekli.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.