Donosimo vam recept za popularnu avgolemono supu: Grčki specijalitet sa jajima i limunom

Ukoliko ne volite piletinu, možete sami pronaći neku alternativu

21.02.2024. 11:13
  • Podeli:
supa od šargarepe pixabay-655cb25559868.webp Foto: Pixabay

Zaronite u aromatični svet grčke kuhinje sa ovom bogatom i kremastom avgolemono supom. Sa svojim balansom između ukusa limuna, sočnog pilećeg mesa i kremaste teksture, ova supa je osvežavajući izbor za sve ljubitelje hrane. 

Njena istorija seže duboko u mediteransku tradiciju, pružajući spoj jednostavnih sastojaka koji zajedno stvaraju neodoljivu harmoniju ukusa. Uz oštar dodir limuna koji osvežava nepce, ova supa je savršena za zagrevanje duše tokom hladnih dana ili kao osvežavajući obrok tokom toplih letnjih meseci. 

Priprema ove supice ne samo da je jednostavna već i ispunjava kuhinju toplinom i mirisima koji će vas odvesti direktno do sunčanih obala Mediterana. Spremite se da se oduševite i uronite u ovo zadovoljstvo za sva čula.

Za štedljivu varijantu, možete iskoristiti i ostatke pečenog pileta koje ćete dobro skuvati prema receptu. 

Ako ne volite piletinu, skuvajte osnovnu supu od kocke, dodajte sitne knedle od mesa ili džigerice pa nastavite prema receptu.

Sastojci:

  • 6 karabataka (sa kostima)
  • 8 čaša vode
  • 1 krupna glavica crnog luka
  • 2 kašike bibera u zrnu
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 šolje pirinča
  • 4 krupna jajeta
  • sok od 1 većeg limuna
Foto: Shutterstock

Priprema:

Skuvajte jaku pileću supu od delova piletine po želji i crnog luka koji prethodno malo zapečete na rerni. Pri kuvanju dodajte malo soli i bibera u zrnu.

Meso i luk stavite u hladnu vodu i kuvajte na tihoj vatri između 45 minuta i sat vremena.

Penu sa supe skidajte s vremena na vreme. Procedite supu. Odvojite oko pola litre da se blago prohladi.

Meso iseckajte ili iščimajte viljuškom. 

Skuvajte oprani pirinač u preostaloj proceđenoj supi. Umutite jaja žicom, dok ne postanu penasta, oko dva minuta.

Muteći, dodajte sok limuna. Sada polako dodajete prohlađenu supu, sve vreme muteći.

Važno je da supa koju dodajete ne bude vrela, jer će se jaja zgrušati, ali da ne bude ni hladna, jer onda nećete dobiti "temperiranu" mešavinu jaja i soka od limuna koja je potrebna. Sipajte pomalo i mutite neprekidno.

Sada u preostalu supu sa skuvanim pirinčem vratite pileće meso. Zagrevajte polako i dodajte mešavinu jaja i soka od limuna.

Foto: Pixabay

Dodajte začine po želji. Polako zagrevajte avgolemono supu i pazite da ne provri.

Servirajte vruće. Ukrasite kolutovima limuna i peršunom ili mirođijom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()