Fini starinski recept: Spremite bakine buhtle sa pekmezom od šljiva

Sladite se i uživajte u svakom zalogaju!

Autor: Web UNA TV
04.08.2025. 09:52
  • Podeli:
bakina kuhinja buhtle-68906699b77aa.webp Foto: Bakina kuhinja

Pripremite se za putovanje kroz vreme sa ovim predivnim, starinskim buhtlama, direktno iz bakine kuhinje. Meke kao duša, mirisne i punjene bogatim pekmezom od šljiva, ove buhtle su savršena poslastica koja će vas podsetiti na bezbrižne dane. 

Priprema je jednostavna, a rezultat je apsolutno neodoljiv – vazdušasto testo koje se topi u ustima, sa slatkim iznenađenjem u svakom zalogaju. 

Idealne za popodnevnu kafu, doručak ili kao desert, ove buhtle će sigurno postati omiljene u vašem domu.

Potrebno je:

  • 15 grama svežeg kvasca
  • 400-450 grama brašna
  • 200 ml mleka
  • jedna kašičica šećera
  • korica limuna
  • 30 ml ulja
  • malo soli 
  • jedno jaje

Za nadev:

150-200 grama pekmeza od šljiva

Priprema:

Najpre izmrvite kvasac u malo mlakog mleka i ostavite ga sa strane da zapeni. U većoj vangli izmutite jaje, pa mu dodajte narendanu koricu limuna, ulje i preostalo mleko. Postepeno ubacujte brašno i malo soli, pa sve zajedno zamesite dok ne dobijete mekše testo. 

Testo dobro obradite da bude penasto, a zatim ga ostavite da odmori i lepo poraste, dok se ne udvostruči.

Kada je testo naraslo, razvijte ga na pobrašnjenoj površini na debljinu od otprilike pola prsta. Isecite testo na veće kvadrate, pa u sredinu svakog kvadrata stavite po jednu kašičicu pekmeza od šljiva. 

Pažljivo savijte testo sa svih strana kako biste potpuno prekrili pekmez i oblikovali lepu, okruglu buhtlu. Oblikovane buhtle ređajte u podmazan pleh, ostavljajući malo razmaka između njih, pa ih pokrijte i ostavite da još jednom nadođu, dok se ponovo ne udvostruče.

Buhtle pecite prvo na 200 stepeni Celzijusa, a zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni Celzijusa i pecite ih oko 45 minuta, ili dok ne dobiju predivnu zlatno-braon boju.

Kada su pečene, izvadite ih iz rerne, pustite da se malo prohlade, pa ih obilno pospite šećerom u prahu. Sada je vreme da se sladite ovim divnim, mirisnim buhtlama!

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()