Ako ste poklonik brzih recepata i ne želite da se odreknete kvasca, ovo je prava stvar za vas
Mešenje domaćeg hleba u eri popularnosti kiselog testa postalo je prava nauka, pa mnogi troše dane i sate da bi dobili savršenu veknu koja diše i miriše. Ipak, ne mora biti tako komplikovano.
Dakle, ako ste više poklonik brzih recepata i ne želite da se odreknete kvasca, ovo je pravi hleb za vas.
Kako kaže food blogerka Jelena Marić, poznatija kao Jekin kapric, a ako u kući imate brašno, so, kvasac i vodu, još uvek nije kasno da vam sutra ujutro zamiriše ovaj divni hleb. Recept prenosimo sa njenog profila, a autor ovog prepisa je njen kolega kuvar Bojan Stanimirović @prokuvaj.
Kako ističe Jelena, testo za ovaj hleb se ne mesi, već se samo sjedini varjačom, i nema šanse da ne uspe. Inače, u njenom videu je mali hleb, od pola mere, ali je preporuka da ipak napravite celu meru.
Od ukupne količine vode, u činijicu sipati 200 ml i dodati po kašičicu brašna i šećera i suvi kvasac. Dobro promešati da se kvasac rastvori pa i ostaviti na toplom mestu da zapeni.
U činiju staviti prosejano brašno i so, pa dodati ostatak vode i kvasac. Sve dobro promešati varjačom kako bi se smesa ujednačila i brašno sjedinilo sa tečnošću. Nemojte da vas iznenadi izgled smese, koja je veoma lepljiva – takva bi i trebalo da bude!
Kada je dobro „umešeno“ tj. kada brašno upije vodu, varjačom sve utapkati u sredinu da koliko-toliko ima izgled lopte pa činiju poklopiti i ostaviti na toplom mestu (sat vremena a može i preko noći ukoliko nije previše vruće).
Posle sat vremena, videćete kako su se pojavili mehurići i testo je spremno za pečenje.
Rernu uključiti da se greje na 230 stepeni, sa ventilatorom. Odmah u rernu ubaciti posudu sa poklopcem u kojoj ćete peći hleb.
Dok se posuda i rerna greju, iseći pek papir na kome će se hleb peći – ovo je još jedan obavezan korak. Naime, smesa je lepljiva i vrlo teško biste izveli da hleb prebacite u pleh bez papira. Testo istesti na papir pa sve zajedno prebaciti u vruć pekač – pazite da se ne opečete. Gornju stranu testa možete blago posuti brašnom. Na taj način će hleb, kada se ispeče, imati onaj fini, rustikalni izgled.
Poklopiti i peći na 230 stepeni pola sata poklopljeno, a onda otklopiti i peći dok i gornja strana ne porumeni. Pečen hleb izvaditi iz pekača i ostaviti na da se ohladi, pa tek onda iseći.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.