Iako se čini kompikovano, postoji više načina i mogućnosti za pripremu ovog jela
Mnogi zaziru od pravljenja ovog jela jer misle da je sve previše komplikovano, a posebno uvijanje sarmica.
Ovo uopšte nije problem, jer ih u krajnjoj liniji možete napraviti kao musaku, ređanjem i dobićete apsolutno isti ukus, a skratiti vreme pripreme.
Sitno iseckati crni i beli luk ili ih samleti u seckalici.
Propržiti luk na zagrejanoj kašiki masti ili ulja. Kada se luk ustaklasti, dodati meso.
Nakon što se i meso proprži, dodati pirinač, biber, so i alevu papriku. Sve promešati i fil je gotov.
Zelje oprati i po potrebi skratiti središnju žilu na listu.
Nakon toga ga na minut uroniti u ključalu vodu ili staviti u cediljku pa dobro prelijti ključalom vodom kako bi se listovi poparili i omekšali da mogu da se uvijaju.
Uzeti manju šerpu, sipati na dno malo ulja ili razmazati preostalu mast.
Uzeti na dlan list zelja, staviti u dnu 1-2 kafene kašičice fila i uvijati sarmicu tako što ćete prvo saviti sa obe strane, da fil ne ispada, a onda rolati celu dužinu. Ređajte gušće jednu do druge u krug.
Nakon što ovaj postupak završite, prelijte sokom od paradajza, sa još malo soli, bibera i aleve paprike, te nalijte vodom toliko da voda oko pola prsta prekriva sarmice.
Nemojte odmah stavljati previše vode. Uključite da provri, a onda smanjiti na nižu temperaturu i na svakih par minuta po potrebi dodati malo vode.
Biće potrebno oko 20 do 25 minuta da se skuvaju do kraja, odnosno dok se pirinač skuva.
Zbog pirinča je važno da ne ostanu bez vode, a on će je upijati kako se budu kuvale.
Služiti uz kiselo mleko.
Okvirno ide oko veze zelja na 100 g mlevenog mesa. Ako vam treba veća količina, samo sve povećajte i to je to.
Obično koristim mešano mleveno meso, kao najukusnije, ali vi možete u skladu sa željama i mogućnostima.
Ako slučajno ne koristite pirinač, možete dodati više mesa ili šargarepu da njima povećate količinu.
Uz upotrebu pirinča, ne treba vam hleb uz obrok.
Neki umesto sa kiselim mlekom, sarmice od zelja jedu sa pavlakom.
Posebno je deci tako ukusnije, jer je pavlaka jača i masnija, te deci više “ubije” ukus oprog zelja.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.