Idealan za tople dane koji slede: Tri leće sa karamel prelivom

Slatkiš koji svi vole

18.06.2023. 13:39
  • Podeli:
Tri leće yt-648eecd2b1480.webp Foto: Youtube/Printscreen/@DomaciKuharYT

O poreklu ovog kolača čiji naziv u prevodu znači "tri mleka" mnogi se i dalje raspravljaju, neki tvrde da potiče iz Južne Amerike, drugi iz Meksika, a spominju se i Albanija i Turska.

Ono oko čega se svi slažu jeste da mu je ukus božanstven.

Tri leće se u većini slučajeva pravi sa kondezovanim mleko koje je poprilično teško naći. 

Ovaj recept se od drugih razlikuje baš zbog toga, jer za njega nije potrebna ta vrsta mleka.

Sastojci: 

  • 6 jaja
  • 300 g šećera
  • 200 g brašna
  • 200 g griza
  • prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • vanilin šećer

Preliv:

  • 1 l slatke pavlake
  • 500 ml mleka
  • 150 g mleka u prahu

Za karamel:

  • 100 g šećera
  • 100 ml slatke pavlake
  • 80 g putera
  • malo soli

Priprema:

Razdvojite belanca od žumanca, pa belanca umitite čvrsto sa malo soli. Dodajte vanilin i običan šećer uz konstantno mešanje. Kada dobijete smesu čvrstu poput šlaga dodajte jedno po jedno žumance, prašak za pecivo, brašno i griz, pa sve zajedno umutite.

Pleh obložite pek papirom i smesu izručite u njega.

Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta.

Kada je gotovo, testo izvrnite na čistu suvu krpu, pa ga izbockajte sa čačkalicom.

U veliku šerpu sipajte 300 ml mleka i njemu dodajte mleko u prahu i slatku pavlaku, pa sve dobro umitite.  Sipajte dobijenu tečnost u pleh i pažljivo vratite kolač preko. Čačkalicom ponovo izbockajte kolač, a onda 200 ml mleka prelijte preko kolača.

Kada površina kolača upije mleko, premažite ga karamel prelivom.

Zagrejte dublju šerpu na srednjoj temperaturi i dodajte šećer, pa mešajte dok se šećer ne rastopi. U drugoj šerpici zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa je sklonite sa strane. Kada se šećer otopi, sklonite šerpu sa vatre i ulijte zagrejanu slatku pavlaku u tankom mlazu, sve vreme muteći žicom. Onda dodajte puter i prstohvat soli, sve dobro izmešajte, pa prelijte preko kolača.

Tri leće ostavite na par sati u frižideru.

Isecite ga na velike kocke i uživajte.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()