Tope se u ustima
Vanilice su sitni starinski kolači koji se tradicionalno pripremaju za slave, nedeljne porodične ručkove, a često i bez ikakvog posebnog razloga. One su jedna od onih poslastica koja se pravi s ljubavlju, a sve nas asociraju na najtoplije porodične momente i na toplinu doma.
Mi na primer najviše volimo da jedemo vanilice uz kafu, prvu jutarnju.
Verovatno svi kod kuće čuvamo neki recept naših baka ili mama čiji se ukus vanilica dobro pamti, ali i ovaj recept će vam biti veoma dobar.
U velikoj posudi, sjedinite sve suve sastojke, dodajte maslac, i mešajte dok ne dobijete mrvičastu, dobro izmešanu smesu. Dodajte žumance i tečnost, a zatim umesite testo. Ne mesite predugo kako biste izbegli da testo postane žilavo.
Po potrebi, dodajte još malo tečnosti. Razvijte testo na površini posutoj oštrim brašnom. Debljinu testa prilagodite svom ukusu (tanke vanilice ili deblje, kako volite).
Modlom željenog oblika i veličine secite testo (najčešće se koristi okrugla modla prečnika cca 2 cm). Obložite pleh papirom za pečenje i poređajte vanilice, ostavljajući malo mesta između njih.
Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 8-10 minuta, pri čemu dužina pečenja zavisi od debljine testa. Obično se peku dok ivice blago ne porumene, ali prilagodite prema svom ukusu.
Kada su vaše starinske vanilice pečene, spajajte po dva dela džemom. Ostavite ih da odstoje dok se džem upije, a zatim ih uvaljajte u šećer u prahu koji ste pomešali sa vanilinim šećerom.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.