Jaje na oko kao iz vrhunskog restorana: Trik Gordona Remzija za savršen doručak

Sitnice koje menjaju krajnji rezultat

06.08.2025. 07:30
  • Podeli:
jaje na oko, jaja, doručak, hrana, jedenje, tiganj - profimedia-655b68506c708.webp Foto: Profimedia

Koliko puta ste razbili jaje na tiganj i ispržili ga bez mnogo razmišljanja? Iako deluje kao najjednostavnija stvar na svetu, jaje na oko može postati pravi mali kulinarski podvig, uz samo nekoliko detalja koje otkriva poznati kuvar Gordon Remzi.

Njegov trik sa kombinacijom ulja i putera, pravovremenim začinjavanjem i pažljivim zalivanjem masnoćom pokazuje koliko sitnice menjaju krajnji rezultat. Iako vodi restorane širom sveta i nosilac je Mišlenovih zvezdica, Remzi se pri pripremi doručka vraća osnovama i baš te osnove podiže na viši nivo.

U kratkom video-snimku podeljenom na TikToku, demonstrira kako da dobijete jaje sa hrskavim ivicama, mekim belancetom i tečnim, bogatim žumancetom.

Prvo zagreje tiganj, zatim dodaje malo neutralnog ulja (maslinovo, od uljane repice ili avokada), pa komad putera. Ulje sprečava da puter izgori, dok mu sam puter daje bogat ukus i kremastu notu.

Čim puter počne da se topi i peni, razbija jaja direktno u tiganj. Odmah ih začini solju, biberom i čili pahuljicama – tako začini bolje nalegnu na površinu. Kada masnoća zapeni, lagano naginje tiganj kako bi toplom penom obasuo jaja odozgo. Ako vam okretanje tiganja ne ide lako, možete jednostavno kašikom preliti belance. Ovakav način pripreme bez okretanja omogućava da žumance ostane čitavo, a belance ravnomerno termički obrađeno.

@gordonramsayofficial I’ve taken two slices of bread and put an entire Full English Breakfast inside of it 😳 Just do me a favour and don’t eat it all at once 😂 Get the full #NextLevelKitchen ♬ original sound - Gordon Ramsay

Pred sam kraj prženja, Remzi dodaje par kapi srirače i malo vuster sosa – britanskog fermentisanog preliva od sirćeta, inćuna, začina i slada. Ovaj neočekivani dodatak daje jelu blago pikantnu, slano-kiselkastu završnicu.

Iako njegovi tanjiri često podrazumevaju složene recepte i skupe namirnice, ovaj pristup pokazuje da i najjednostavnije jelo može imati dozu kulinarske veštine. Ključ je u ravnoteži toplote, masti, začina i pažljivoj kontroli kuvanja.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()