Jedu se bez pribora, a umaču u sos od plavog sira: Pečena krilca u ljutom sosu

Kućna verzija čuvenih bufalo krilaca

04.08.2023. 08:35
  • Podeli:
krilca shutterstock-64cc9ab9a35aa.webp Foto: Shutterstock

Amerikancima su omiljeno jelo, a poslednjih godina pečena krilca obožavaju i ljudi u Srbiji. U SAD su najpoznatija Buffalo krilca (bufalo krilca).

Pripremaju se tako što se prže u ulju ili peku u rerni pošto prethodno odstoje u ljutoj marinadi od kajenskog bibera, sirćeta i topljenog maslaca.

Jedna od teorija je i ta da ih je izmislila Tereza Belisimo 1964. u jednom baru u Bufalu, u državi Njujork. Tamo se tradicionalno služe vruća krilca, sa štapićima celera i šargarepe, i umaču se u sos od plavog sira.

Ono što znamo je da će se najmlađi sigurno obradovati ovom zabavnom i ukusnom obroku, a nemojte ih terati da ih jedu priborom. Dozvoljeno je da se umaču.

Sastojci:

  •    1 kg pilećih krilaca

Marinada:

  • 50 g maslaca
  • 1 kašičica tucane ljute paprike
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice kajenskog bibera
  • 1 kašika vuster sosa
  • 1/2 kašike vinskog sirćeta
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu

Za prilog:

  • 2 šargarepe
  • 2 štapića celera
  • 1 veza svežeg peršunovog lista

Za umak od plavog sira:

  • 2 kašike majoneza
  • 2 kašike milerama
  • 100 g sira sa plavom plesni
  • čen belog luka
  • 1/2 kašičice vinskog sirćeta

Priprema:

Najpre napravite sos od plavog sira. U manjoj činiji viljuškom izdrobite plavi sir. Dodajte ostale sastojke. Sve dobro promešajte, stavite u frižider i prekrijte PVC folijom, te ostavite da se hladi.

Potom rastopite maslac na tihoj vatri, pa u njega dodajte sve začine, sirće i vuster sos, promešajte i sklonite sa ringle. U kesi za mariniranje (kesa sa zip zatvaračem) pomešajte krilca sa začinjenim maslacem. Sve dobro promešajte kako bi se krilca ravnomerno obložila marinadom. Ostavite ih u frižideru najmanje 60 minuta da se mariniraju.

Posle sat vremena izvadite ih i poređajte u pleh za pečenje. Na pećnici uključite gornji grejač na 220 stepeni. Posudu za pečenje stavite 10–15 cm od grejača. Krilca pecite 15 minuta sa jedne strane, okrenite ih viljuškom, a zatim ih pecite još 15 minuta sa druge strane.

Kada su gotova, uz njih servirajte umak, štapiće šargarepe uvaljane u peršun i štapiće celera.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()