Knedle u obliku kolača: Sa grizom i šljivama su neodoljive

Recept je proveren, a ukus obara s nogu

04.11.2025. 09:00
  • Podeli:
kolač knedle bakina kuhinja-6909ababe0d1a.webp Foto: Bakina kuhinja

Napravite najnežniji kolač bez trunke muke. Zaboravite na klasično valjanje knedli – možete ih pretvoriti u kremasti kolač koji se topi u ustima. Donja, pa gornja kora od nežnog griza skrivaju mirisni fil od domaćih šljiva sa cimetom. Ovaj recept je tako lagan za pripremu, a tako elegantan i preukusan. Idealan je za iznenadne goste jer je lep i sutradan, a za samo dvadeset minuta imate pravo kulinarsko čudo na stolu.

Potrebno je:

Za nadev od šljiva:

  • pola kilograma šljiva
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike gustina
  • 3 kašika vode
  • malo cimeta 

Za prezle:

  • 100 g prezli
  • malo ulja (4 kašike)
  • malo šećera
  • 1 vanilin šećer

Za fil od griza:

  • 500 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 kesice vanilin šećera
  • 80-90 g griza
  • 50 g maslaca

Priprema:

Šljive oprane iseckati bez koščica, dodati malo šećera i vanilin šećera, pa kuvati oko 15 minuta da se raspadnu. Gustin rastvoriti sa hladnom i malo cimetom, pa ubaciti u šljive i kuvati minut-dva i skloviti sa vatre.

Mrvice propržiti na ulju, 3-4 kašike ulja dodati i vanilin šećer, pa kad zarumene odmah skloniti i sipati u neku činiju da vam ne izgore jer je vruć tiganj. Mleko skuvati, dodati šećer, zakuvati griz i mešati. Pred kraj dodati maslac pa izjednačiti.

Griz mora da bude ređi. Podeliti na dva dela da vam bude jednak na kolaču. U manji poslužavnik na dno sipati pola prezli pa pola griza i rasporediti. Sipati fil od šljiva, ceo ponovo fino špatulom razvući  pa odozgo dodati drugi deo griza, pa ponovo izravnati.

Preko drugi deo prezli. Ostaviti u frižideru sat vremena pa seći. Lep je i posle dva-tri dana, oduševiće vas.

Napomena:

Kada krenete da slažete filove u pleh, morate raditi brzo jer se stežu da bi ga lepše razvukli i poravnali.

Ako vam se tokom rada griz stegne, sipajte u šerpu malo mleka, vratitie griz pa ga žicom izmešajte da bude ređi. U šljive možete dodati malo ruma po želji.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()