Recept je proveren, a ukus obara s nogu
Foto: Bakina kuhinjaNapravite najnežniji kolač bez trunke muke. Zaboravite na klasično valjanje knedli – možete ih pretvoriti u kremasti kolač koji se topi u ustima. Donja, pa gornja kora od nežnog griza skrivaju mirisni fil od domaćih šljiva sa cimetom. Ovaj recept je tako lagan za pripremu, a tako elegantan i preukusan. Idealan je za iznenadne goste jer je lep i sutradan, a za samo dvadeset minuta imate pravo kulinarsko čudo na stolu.
Za nadev od šljiva:
Za prezle:

Za fil od griza:
Šljive oprane iseckati bez koščica, dodati malo šećera i vanilin šećera, pa kuvati oko 15 minuta da se raspadnu. Gustin rastvoriti sa hladnom i malo cimetom, pa ubaciti u šljive i kuvati minut-dva i skloviti sa vatre.
Mrvice propržiti na ulju, 3-4 kašike ulja dodati i vanilin šećer, pa kad zarumene odmah skloniti i sipati u neku činiju da vam ne izgore jer je vruć tiganj. Mleko skuvati, dodati šećer, zakuvati griz i mešati. Pred kraj dodati maslac pa izjednačiti.

Griz mora da bude ređi. Podeliti na dva dela da vam bude jednak na kolaču. U manji poslužavnik na dno sipati pola prezli pa pola griza i rasporediti. Sipati fil od šljiva, ceo ponovo fino špatulom razvući pa odozgo dodati drugi deo griza, pa ponovo izravnati.
Preko drugi deo prezli. Ostaviti u frižideru sat vremena pa seći. Lep je i posle dva-tri dana, oduševiće vas.
Napomena:
Kada krenete da slažete filove u pleh, morate raditi brzo jer se stežu da bi ga lepše razvukli i poravnali.
Ako vam se tokom rada griz stegne, sipajte u šerpu malo mleka, vratitie griz pa ga žicom izmešajte da bude ređi. U šljive možete dodati malo ruma po želji.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







