Koja je tajna najukusnije i kremaste palente?

Trik koji ćete obožavati

05.04.2024. 07:45
  • Podeli:
shutterstock_1425779261 palenta sa sirom-6482e8cb7e47b.webp Foto: Shutterstock

Palenta je jeftino jelo koje se lako priprema, a saznajte kako treba da dodajete namirnice.

Palentu nazivaju i "italijanskim grizom", a ovo jelo nastalo je u severnoj Italiji. Zbog jeftinih sastojaka i lake pripreme, palenta se često nalazila na trpezi u porodicama radničke klase i seljaka, a kasnije postaje popularna u celom svetu. Nekada se pravila i od pasulja i mahunarki, a tradicionlano se služila tako što se stavljala na sredinu stola ili daske.

Foto: Pixabay

Danas u palentu možete da dodajete različite sastojke, da je pohujete, služite kao pomfrit... Kod nas se najčešće služi sa sirom, a kako biste napravili kremastu palentu koja nije suva, bitno je da znate pravilan odnos sastojaka.

Trik za savršenu palenutu je da, osim vode, sipate i mleko. Odnos treba da bude sledeći: 2/3 vode i 1/3 mleka i palenta po želji. Kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete željenu gustinu. Umesto mleka možete da dodate i pavlaku za kuvanje, jer je ona odlična zamena, koja će jelo učiniti savršenim. Ako postite, kravlje mleko zamenite biljnim.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()